De uitvoering van de Nieuwe Philharmonie Utrecht van de Matthäus Passion in de Jacobikerk gaat dit jaar niet door. Om iedereen toch een beetje te laten genieten van dit meesterwerk van Bach, is de live-registratie van 2019 nu online gezet.

Tekst: Machiel Coehorst

Johannes Leertouwer is violist/dirigent bij de Nieuwe Philharmonie Utrecht: ‘Het verhaal gaat dan wel over het lijden van Jezus, maar ook niet-kerkgangers kunnen bij de Matthäus Passion hun leven tegen het licht houden. En zinnige vragen stellen als: wat beteken ik voor de mensen om me heen? Of: zet ik me in voor dingen die het eigenbelang overstijgen? Ik denk dat de Matthäus Passion in Nederland zo veel wordt uitgevoerd en bezocht omdat een mensen bereid zijn zichzelf dit soort vragen te stellen. De schoonheid van de muziek – de mooiste ooit geschreven – biedt natuurlijk ook de mogelijkheid tot ontroering.

Een dirigent is niet nodig wat mij betreft. De laatste jaren leg ik de leiding bij het collectief, terwijl ik zelf vioolspeel. Elke zanger die opstaat voor een aria, is op dat moment de dirigent. Bach zelf was ook meer bandleider dan dirigent: hij bewoog zich een beetje door het gezelschap heen en vulde hier en daar iets aan.

Het mooiste deel vind ik het openingskoor. Zodra de eerste tonen worden ingezet, word je vastgepakt en door elkaar geschud. Zo raak je direct betrokken bij de dramatische gebeurtenissen. Ik ken geen andere muziek die vanaf het begin zo’n lichamelijke uitwerking op je heeft. En om in verbijstering te beluisteren: de aria Aus Liebe. Dat stuk zonder bas ontstijgt de aarde en zweeft ijl de lucht in.’


Kijk op www.thuismattheus.nl voor een live-registratie van de Matthäus Passion door de NPU.

Meer Matthäus Passion? Op vrijdag 10 april om 11.30 is er op Facebook een livestream van de Nederlandse Bachvereniging:

Bekijk de livestream op Facebook