Utrecht staat vol met bijzondere gebouwen, al zijn sommige wat verdekt opgesteld. Des te verrassender als je ze ‘ontdekt’. Zoals het Dingemanshuis met z’n torentje, aan de Huizingalaan.

Foto: A.G. den Boer

Het Dingemanshuis ziet eruit zoals het klinkt: alsof er een verstrooide professor woont die grappige uitvindingen doet. Wat meteen in het oog springt is het vierkante torentje, dat boven het gebladerte uitsteekt.

De man die het huis zijn naam gaf, Piet Dingemans (1910-1970), was geen uitvinder, maar architect. In 1944 begon hij een eigen bureau in Utrecht, waarna hij veel opdrachten binnensleepte. Daarnaast runde Dingemans enkele jaren het architectenbureau van wijlen zijn broer in Maastricht. In 1961 voltooide hij daar zijn bekendste werk: het conservatorium van Maastricht.

Het Dingemanshuis in Utrecht stamt uit 1964 en was gebouwd om zelf in te gaan wonen en werken. De woonlaag bevond zich op de eerste verdieping, het architectenbureau op de begane grond, boven een souterrain met garage. De plattegrond was voor die tijd vooruitstrevend: de indeling was flexibel, delen van de woonkamer konden met schuifpuien worden afgescheiden en ook de open keuken was een noviteit. Hij was voorzien van een bar die nog altijd futuristisch oogt.. Al deed hij ook gewoon dienst als opvallend uithangbord, waarmee de architect reclame maakte voor zijn werk.

De grijze stenen waaruit het pand is opgetrokken, zijn B2-betonblokken, nieuw op de markt gebracht door Bredero’s Bouwbedrijf. De blokken zijn hol, wat beton uitspaarde en het metselen verlichtte. Om ze makkelijker te kunnen stapelen, hadden ze een messing en groef. Heel creatief zetten architecten uit die tijd de blokken op hun kant. Zo stak de messing uit of was het gat gewoon te zien, waardoor de blokken een decoratief element werden aan de gevel. In het Dingemanshuis zie je dit terug bij de muur van het terras en de torenkamer.

Na de dood van Piet Dingemans nam diens zoon Frans, ook architect, zijn intrek in het huis. Hij bouwde een kantooraanbouw die nu onder meer dienst doet als tentoonstellingsruimte. Op dit moment staat het Dingemanshuis te koop. Een enkele keer wordt het opengesteld voor publiek en is te zien hoe het interieur nog altijd in originele staat verkeert. Een heerlijke time warp, waar de vraagprijs van 3 miljoen euro dan weer akelig realistisch bij afsteekt.