Het laatste weekend van juni staat Stadsschouwburg Utrecht in het teken van de Franse dichter, toneelschrijver en filmregisseur Houellebecq, met de herneming van ‘Platform’ en de nieuwe enscenering van ‘Onderworpen’ door NTGent en Action Zoo Humain.

Onderworpen – foto: Phile Deprez

‘Platform’ is een herneming van de theaterkraker uit 2005. De hoofdpersoon is Michel, rond de veertig, een goed inkomen, een belabberd uiterlijk en niet al te veel hoop meer op een spectaculair leven. Tot hij Valérie ontmoet en in haar de ultieme sekspartner en levensgeluk vindt. Samen ontwikkelen ze een reisformule die gericht is op het beleven van goedkope, exotische seks. Het wordt een overdonderend succes, dat bruusk ten einde komt door een aanslag in naam van de islam.

In ‘Onderworpen’ is de chaotische, neoliberale wereld van ‘Platform’ vervangen door een stabiel Frankrijk, geregeerd door de democratisch verkozen Moslimbroederschap. De prijs: de inperking van een aantal vrijheden, de onderwerping van de vrouw en de verwerping van de waarden van de Verlichting.

Beide voorstellingen kunnen apart, en op zaterdag als tweeluik, bekeken worden. Klik hier voor de voorstellingen.

Do 29 juni t/m za 1 juli
Houellebecq weekend: Platform/ Onderworpen