‘Soms sta ik ‘s middags al een gin-tonic in elkaar te slingeren’

Waar zijn de Utrechters uit de culturele scene mee bezig nu alle evenementen zijn afgelast? Deel 4: Ingmar Heytze werkt mee aan ‘Dichter aan de lijn’, waarbij je gebeld wordt door een dichter die voorleest uit eigen werk.

‘Zoals Frits Egters in Reves De Avonden al verzuchtte: “Het gaat slecht, maar verder gaat het goed.” Eerst overheersten verwarring, stress, angst en paniek, maar dan ga je toch over tot de orde van de dag – al is het dan een heel andere orde. Door het wegvallen van de structuur van school en werk weet ik nauwelijks meer welke dag het is. Soms zit ik al bij de koffie te Netflixen, of sta ik ‘s middags al een gin-tonic in elkaar te slingeren. Het is een rare mix van huisarrest en bevrijding. Er valt ook veel te genieten, stom genoeg van dingen waar ik vroeger te weinig tijd voor nam. Ik heb een hoop plezier met mijn dochters, mijn vrouw heeft tijd om heerlijk te koken en ik zie nu hoe mooi appelbloesem eigenlijk is.’

‘Mijn omzet is dramatisch gedaald’

‘Ik breng de tijd door met schrijven aan mijn nieuwe dichtbundel en eerste eenakter, met matig gitaarspelen en optreden per telefoon, Skype of Zoom. Ik kom er nu pas achter wat optreden voor me doet: ik knap er echt van op. Het is heerlijk om mensen te mogen bellen en ze een beetje op te vrolijken met een gedicht, zeker als dat hoorbaar lukt. Na een optreden weet ik ook zeker dat dit allemaal wel weer goed komt. Niet vanzelf en ook niet vandaag of morgen, maar op een gegeven moment.’

‘Mijn omzet is dramatisch gedaald. Ik ben nu bezig om alle niet-essentiële uitgaven als abonnementen en lidmaatschappen af te stoten, en ben hard op zoek naar betaald werk. Maar de mensen die het steeds hebben over “de ergste crisis sinds WO II” begrijp ik niet. Ik bedoel, als ik in de avondzon een lekker gerecht van mijn vrouw zit te eten met een glaasje witte wijn uit de koelkast ernaast, denk ik toch werkelijk niet: zo moet het in het Achterhuis ook zijn geweest.’

Ook gebeld worden door een van de dichters van het project Dichter aan de Lijn?

Kijk op vpro.nl


>>> Bekijk alle artikelen binnen de categorie ‘Wat doe jij nou?’