Heb jij de ‘5x buitenkunst’ tips al gelezen in de Uitagenda van juli/augustus? Er valt genoeg kunst te beleven in de openbare ruimte, zonder meteen een toegangskaartje te hoeven kopen. Natuurlijk zijn er veel meer dan vijf werken te noemen. Wij zijn erg benieuwd naar jouw favoriet! Die delen we deze zomer op Facebook en Instagram. Wij trappen af het werk Biru van Joop Hekman.

Aaibaar

Grote kans dat je er vaak bent langsgelopen: het beeld van de chowchow-hond bij de Servaasbrug. Dit hondje heet Biru. Het is het hondje van de kunstenaar Joop Hekman, die hier op de hoek woonde. Sinds 1997 staat het beeldje bij brug. Het is een cadeau geweest voor de 75e verjaardag van de kunstenaar, na het overlijden van Biru.

Biru krijgt regelmatig een aai over zijn kop. Dat zie je aan de glanzende plekken op het brons. Dat kan in corona-tijd even niet. Het beeld is een van de favorieten van dichter Ingmar Heytze. Hij had een persoonlijke band met Joop Hekman en met Biru. Dit is wat de dichter over Biru en zijn baas schreef.

“Biru was – en blijft ook, door dit beeld, voor altijd – de hond van beeldhouwer Joop Hekman. Hekman woonde met zijn vrouw Rie meer dan veertig jaar op de hoek van de Nieuwegracht en de Agnietenstraat in het Maria Pallashuis, misschien wel het mooiste huis dat het Utrechts Monumentenfonds bezit. Biru was er goed in om de vaart uit het stadsleven te halen: hij lag overdag vaak languit te slapen op het kruispunt. Dat ging altijd goed, het verkeer reed eerbiedig om hem heen. Ik heb ooit een week in dat huis gewoond en op de hond gepast. Biru was toen al stokoud, volkomen doof en bijna blind, een soort schildpad met haar. Desondanks, of misschien wel juist daardoor, straalde hij nog steeds die zen-achtige rust uit. Voor mij, en voor iedereen die Biru gekend heeft, is het beeld een herinnering aan een levend, ademend, vriendelijk, bijna verlicht wezen. Maar je kunt hem ook gewoon gebruiken als mijlpaal bij het hardlopen, of om je kind erop te zetten voor een mooie foto. Hij wordt nog altijd veel geaaid, zoals te zien valt aan de lichtere plekken op zijn hoofd en lijf. ”

Jouw favoriet

Deze zomer delen we graag jouw tips om de kunst in Utrecht te ontdekken. Heb jij ook een favoriet kunstwerk in de stad? Een beeld dat je raakt, een kunstwerk dat iedereen móet zien. Of heb je een leuke anekdote over dit werk, die je graag deelt?

Stuur het naar kunstinopenbareruimte@utrecht.nl. Je hoeft geen kunstkenner te zijn. We zijn op zoek naar persoonlijke verhalen. Wat we graag willen weten:

  • Wat is jouw favoriete kunstwerk en waar staat het (met vermelding van straatnaam)
  • Wat betekent dit kunstwerk voor jou en waarom?

Neem ook een kijkje op kunstinopenbareruimte-utrecht.nl of op de Instagrampagina.


Bekijk alle artikelen in de categorie “Buitenkunst” >>