In deze regenachtige week zoeken we de buitenkunst even binnen op… want ook in de openbare gebouwen van Utrecht vind je kunstwerken die er speciaal voor zijn gemaakt. Voor het nieuwe “Muziekpaleis” TivoliVredenburg maakten in 2014 twee van Nederlands bekendste kunstenaars, Job Koelewijn en Aernout Mik, een nieuw kunstwerk.

Zesde Zaal

Op een 7 meter breed en 3 meter hoog beeldscherm, dat uitkijkt over de centrale foyer, is de film ‘De Zesde Zaal’ van Aernout Mik te zien. Deze film speelt zich af in en rondom een openluchttheater: een soort ‘zesde zaal’ als toevoeging aan de vijf zalen van TivoliVredenburg. In de film voeren het Asko I Schönberg Ensemble onder leiding van Reinbert de Leeuw en de metal band Textures het stuk 4 minuut 33 van John Cage op. Dit beroemde stuk bestaat geheel uit stilte. Aernout Mik legt zo visueel de aandacht op de concentratie van het luisteren. Juist in dit muziekpaleis waar je continu omringt bent door geluid.

Running Cemetery – Job Koelewijn

En is het je wel eens opgevallen dat op de banden van de roltrappen door het hele gebouw namen van muzikanten staan? Dit is het kunstwerk ‘Running Cemetery’ van Job Koelewijn. Hij bracht de namen van musici die ooit in Utrecht hebben opgetreden en nu overleden zijn aan op de zwarte roltrapbanden van de acht roltrappen in het gebouw. Musici als Mozart en Andre Hazes, Peter Tosh en Peter Schat, Chet Baker en Hermien. Door het bewegen van de roltrappen ontmoeten de namen elkaar steeds opnieuw. De ‘running cemetery’ groeit in de loop van de jaren verder uit; van tijd tot tijd worden nieuwe namen toegevoegd.

Aernout Mik – Muziekpaleis

Hoewel er helaas ook in TivoliVredenburg veel concerten zijn afgelast vanwege de Corona-maatregelen, staan de deuren open en ligt het programma niet stil. Nog t/m zaterdag 29 augustus kun je naar Walk The Line: een unieke verrassingstours door het gebouw met vier concerten in vier zalen. Kijk in de agenda voor het programma: https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/

https://www.kunstinopenbareruimte-utrecht.nl/kunstwerken/running-cemetery

en

https://www.kunstinopenbareruimte-utrecht.nl/kunstwerken/zonder-titel-1


Jouw favoriet

Deze zomer delen we graag jouw tips om de kunst in Utrecht te ontdekken. Heb jij ook een favoriet kunstwerk in de stad? Een beeld dat je raakt, een kunstwerk dat iedereen móet zien. Of heb je een leuke anekdote over dit werk, die je graag deelt?

Stuur het naar kunstinopenbareruimte@utrecht.nl. Je hoeft geen kunstkenner te zijn. We zijn op zoek naar persoonlijke verhalen. Wat we graag willen weten:

  • Wat is jouw favoriete kunstwerk en waar staat het (met vermelding van straatnaam)
  • Wat betekent dit kunstwerk voor jou en waarom?

Neem ook een kijkje op kunstinopenbareruimte-utrecht.nl of op de Instagrampagina.


Bekijk alle artikelen in de categorie “Buitenkunst” >>