Heb jij de ‘5x buitenkunst’ tips al gelezen in de Uitagenda van juli/augustus? Er valt genoeg kunst te beleven in de openbare ruimte, zonder meteen een toegangskaartje te hoeven kopen. Natuurlijk zijn er veel meer dan vijf werken te noemen. Wij zijn erg benieuwd naar jouw favoriet! Die delen we deze zomer op Facebook en Instagram. Deze keer: Kunst op begraafplaatsen: Escher en een hedendaags herdenkingspaviljoen

beeld: Het Utrechts Archief – klik voor groter formaat

Misschien niet je eerste gedachte bij een bezoek aan of wandeling door de stad, maar de begraafplaatsen in de stad lenen zich goed voor een mooie wandeling. Het is maar één stap uit de krioelende stad in de rust en intimiteit van de parken: Soestbergen, Kovelswade, Tolsteeg en Daelwijck. Deze begraafplaatsen hebben allemaal een eigen sfeer en uitstraling. Je kunt er, zoals op Soestbergen met een beschreven wandelroute, op ontdekkingstocht langs bijzondere graven, bomen, kunst en symboliek.

Wist je dat de wereldberoemde kunstenaar M.C. Escher een muurschildering heeft gemaakt in de aula van begraafplaats Tolsteeg? Hier zie je in zijn kenmerkende stijl zwarte en witte vissen zwemmen in een cirkelvorm, die naar het centrum toe steeds kleiner worden.

Aan mijn liefst, foto Rick van der Linden – klik voor groter formaat

De begraafplaatsen zoeken nieuwe manieren om mensen bij verlies van dienst te zijn. Van daaruit ontstaan ook samenwerkingen met hedendaagse kunstenaars. Voor begraafplaats Daelwijck heeft Ingeborg Meulendijks in 2017 de opdracht gekregen een werk te maken. Ze heeft er een klein paviljoen getiteld ‘Aan mijn liefste’ gebouwd rondom een bestaande boom. Het is gemaakt van handgemaakte keramische stenen. Aan de buitenkant van het paviljoen zijn drie schrijfnissen, met daarin een schrijfblad en een stoel. Bezoekers kunnen een brief schrijven aan een overledene en die vervolgens in een nis in het paviljoen stoppen. Het papier verdwijnt in de muur en blijft daar. In de buurt van het paviljoen is een picknickplaats voor informeel contact.

Jouw favoriet

Deze zomer delen we graag jouw tips om de kunst in Utrecht te ontdekken. Heb jij ook een favoriet kunstwerk in de stad? Een beeld dat je raakt, een kunstwerk dat iedereen móet zien. Of heb je een leuke anekdote over dit werk, die je graag deelt?

Stuur het naar kunstinopenbareruimte@utrecht.nl. Je hoeft geen kunstkenner te zijn. We zijn op zoek naar persoonlijke verhalen. Wat we graag willen weten:

  • Wat is jouw favoriete kunstwerk en waar staat het (met vermelding van straatnaam)
  • Wat betekent dit kunstwerk voor jou en waarom?

Neem ook een kijkje op kunstinopenbareruimte-utrecht.nl of op de Instagrampagina.


Bekijk alle artikelen in de categorie “Buitenkunst” >>