In de meivakantie (28 april t/m 6 mei) organiseert Beeld en Geluid de Nieuws of Nonsens dagen. Tijdens deze dagen brengen we (nieuws)media en de journalistiek onder de aandacht.

(c) Jorrit Lousberg

Journalistieke platforms en Arjen Lubach over satire

Aansluitend op de tijdelijke tentoonstelling Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck bieden de Nieuws of Nonsens dagen een mooi aanbod van verrijkende masterclasses, expertlezingen en colleges. Op zondag 29 april geeft hoofdredacteur en Journalist van het Jaar Eric Smit een expertlezing over zijn journalistieke platform Follow The Money. Op 2 mei brengen we een avond vol satire. We praten dan met Arjen Lubach over het belang van satire en de hoe je met humor nieuws kunt benaderen. Twee stand-up comedians verzorgen het entertainment. Op 4 mei vindt er verder een lezing van debatdeskundige Lars Duursma plaats, over de manier waarop politici grote maatschappelijke onderwerpen strategisch in het nieuws brengen. Ook is er nog een mini-expo over dagblad Trouw, dat dit jaar 75 jaar bestaat.

Kinderpersbureau en familiequiz

Ook zijn er activiteiten voor kinderen. Met allerlei dagelijkse activiteiten worden zij spelenderwijs uitgedaagd om zich te verdiepen in nieuws en hoe het gemaakt wordt. Zo is er het Kinderpersbureau waar ze ‘opgeleid’ worden tot journalist. Ook is er elke dag een Grote Nieuws of Nonsens Familiequiz. Jeugdjournaalpresentatoren en -verslaggevers Lysette van Geel en Tamara Seur geven daarnaast een masterclass over het leven als verslaggever.

Beeldgeheimen en mediahypes

Daarnaast zijn er speciale activiteiten voor tieners. Naast het bezoeken van de tentoonstelling Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck kunnen zij dagelijks met hun ouders deelnemen aan de workshop Beeldgeheimen of de game Slecht Nieuws (12+) van mediastartup DROG spelen. Verder is er van alles te leren over mediahypes zoals #metoo en de reuring rondom rapper Boef, in een college van onderzoeksjournalist Marc Josten (eindredacteur van Medialogica en hoofdredacteur van omroep HUMAN), op 1 mei.

Kijk voor de hele agenda op www.beeldengeluid.nl/agenda.