‘Auditie doe ik nu in het washok’

Waar zijn de Utrechters uit het culturele veld mee bezig nu alle evenementen zijn afgelast? Deel 9: acteur Noël van Santen, o.a. bekend van Theatergroep Aluin, Het Filiaal en de musical De Marathon.

Tekst: Rianne van der Molen

‘Normaal gesproken is een auditie één moment. Nu doe ik het via video en kan het steeds opnieuw tot ik tevreden ben. In ons washok hebben we een mooie witte muur, dus met die achtergrond sta ik dan vol overtuiging mijn teksten te declameren. De eerste keer vroeg ik mijn dochter om te filmen. Maar ja, die is 16. Toen ze me bezig zag, zei ze: “Pap, ik voel me hier ongemakkelijk bij.” Daarom doe ik het nu maar zelf. Dan druk ik op de opnameknop en ren ik snel in beeld.’

‘Dat ik zo audities kan blijven doen voor films en series is erg fijn. Want er is ook veel weggevallen. Met cabaretière Yora Rienstra wilde ik bijvoorbeeld een voorstelling maken voor De Parade, maar dat hebben we moeten stilleggen. Voor iedereen die net als ik in de theaters staat, is het een spannende tijd. Want wanneer zal er weer gespeeld worden?’

‘Nog nooit heb ik zo van Utrecht genoten’

‘Toch heeft deze periode ook mooie kanten. Ergens hoop ik dat we hierna niet op dezelfde voet verdergaan. Dat we beter nadenken over hoe we consumeren en omgaan met de aarde. Ook ik vind het fantastisch om verre landen te bezoeken, maar het ging wel erg gemakkelijk allemaal.

Door meer thuis te zijn, is het alsof ik mijn eigen omgeving scherper zie. Eerder had ik minder tijd, maar nu loop ik vier keer per week hard. Dan voel ik de rust in de stad en zie ik de prachtige grachten en singels. Nog nooit heb ik zo van Utrecht genoten.’


>>> Bekijk alle artikelen binnen de categorie ‘Wat doe jij nou?’