Waar zijn de Utrechters uit de culturele scene mee bezig nu alle evenementen zijn afgelast? De Thuisagenda deed veldonderzoek. Deel 1: theatermaker, dagvoorzitter, presentator en gespreksleider Oscar Kocken.

‘De maanden maart, april en mei zijn normaal gesproken mijn drukste maanden. Dat alles nu wordt afgezegd, voelt als een stomp in mijn maag.

Dit soort moeilijke momenten wakkeren gelukkig wel mijn creativiteit aan. Zo heb ik voor Theater de Kom een online show bedacht, waarin ik artiesten interview die daar eigenlijk zouden optreden. Ook was het een mazzeltje dat ik al van plan was om een theatertekst voor een solovoorstelling te schrijven. Daar neem ik nu de tijd voor.

Het dagboek van mijn inmiddels overleden opa is daarvoor het uitgangspunt. Na de bevrijding in 1945 ging hij als 23-jarige mee met het Rode Kruis naar Duitsland om te helpen. Zijn verhalen zijn adembenemend en vormen een soort puzzel die ik nu probeer te leggen. Hij liep door mijnenvelden om lichamen te bergen en ontmoette ergens een Nederlandse jongen, die hem vroeg om een Bijbel naar zijn familie te brengen.

Oscar Kocken en het dagboek van zijn opa

Die familie heeft hij helaas nooit gevonden. Maar mijn oma kwam de Bijbel onlangs tegen bij het opruimen. ‘Kun jij die familie niet opsporen?’, vroeg ze mij. ‘Jij kent zoveel mensen.’ Lekker, dacht ik, dat is natuurlijk zoeken naar een speld in een hooiberg. Maar ja, ik heb nu toch geen werk.

Dus probeer ik het verhaal van mijn opa stap voor stap te ontrafelen. Via de website groetenvaneenonbekende.nl deel ik dat proces. Bezoekers kunnen mee zoeken en een donatie doen. Zo hoop ik er iets aan te verdienen. Financieel wordt het straks misschien spannend, maar tegelijk is het mooi om zo veel tijd te nemen voor één project. Daar moet haast wel een bijzondere voorstelling uitkomen.’


>>> Bekijk alle artikelen binnen de categorie ‘Wat doe jij nou?’