Het Vredenburgkwartier staat bekend om iconen als TivoliVredenburg en de Utrechtse markt. Maar er valt meer te beleven in deze wijk, op onverwachte plekken. In een robuuste parkeergarage, op de plek waar ooit de paardenmarkt was, kun je uitgaan in een jeu-de-boulesbar. Een historische steeg herbergt moderne foodconcepten en nieuwe winkelketens staan zij aan zij met zaken die al generaties in de familie zijn. Vredenburgkwartier is een plek vol vrolijke tegenstellingen, om te shoppen, te eten, te overnachten, een terrasje te pakken en de hotspots of juist de klassiekers te ontdekken.


Roost aan de Singel

In Park Paardenveld vind je een van de zonnigste terrassen van de stad. Je kunt er borrelen, maar ook lunchen en dineren met uitzicht op het water. De Zuid-Afrikaanse braai (ook voor vega’s!) is hier de specialiteit.

roostaandesingel.nl


Food District

De historische Zakkendragerssteeg en Drieharingstraat worden wel de ‘culinaire hoofdstraten’ van Utrecht genoemd. Veel restaurants zijn gevestigd in oude rijksmonumenten. Van eigentijds Indonesisch tot Spaanse tapas, van burgers & wines tot een visrestaurant: je vindt er altijd wel een eettentje naar jouw gading.


Wijk C

Hoe het leven in deze beroemde volksbuurt een eeuw geleden was, kun je herbeleven in het interactieve Volksbuurtmuseum. Ook in praatcafé Van Wegen (anno 1883) met z’n keurig geklede kastelein lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Maar er zijn meer nostalgische bruine cafés in Wijk C, zoals Willem Slok en Dikke Dries. Ze staan gebroederlijk tussen het hippere Ramen Brothers, koffiezaak Black Brew en tweedehandskledingzaak No Vintage Phobia.


Little Wannahaves

Het Vredenburgkwartier is ook een echt shopwalhalla. Je vindt er talloze winkels en boetiekjes, zoals Little Wannahaves, dé plek voor kinder­kleding, -speelgoed en -accessoires. Voor een goed cadeau slaag je hier gegarandeerd.

Zakkendragerssteeg 8

littlewannahaves.nl


Marktmozaïek

Het mozaïek op het Vredenburgplein van kunstenaar Jennifer Tee is een meer dan levensgrote verwijzing naar de geschiedenis van het Utrechtse marktplein. De gekleurde stenen vormen herkenbare producten van de markt zoals een vis, een stuk kaas, een croissant, een artisjok en olijven.


FRED.Utrecht & Cozy Pillow

In deze dameskledingzaak, in een van de oudste straten van Utrecht, shop je merken als Closed, Drykorn en American Vintage. Bij de bar achterin kun je terecht voor een wijntje of cappuccino én om in te checken bij boutique hotel Cozy Pillow, dat in hetzelfde pand is gevestigd.

Steenweg 13

fredutrecht.nl