Utrecht staat vol met bijzondere gebouwen waar je regelmatig langsfietst, maar zeker niet alles van weet. Zoals de reuzenpergola in het Máximapark in Leidsche Rijn.

Tekst: Martine Bakker

Op het eerste gezicht lijkt de pergola in het Máximapark nogal out of place, zo groot, glad en wit. Maar door de gracieuze, ranke vorm, hoge bogen en subtiele details went zijn aanwezigheid snel.

Foto: D.C. Goosen

De 6 meter hoge pergola kringelt onder meer om een vijver. Hier en daar stulpen zitbakjes uit de bogen en de honingraten bieden plek aan insecten en vogels. Aan de uiteinden lopen de honingraten over in reliëfs van bosuilen, kikkers, snoeken, watersalamanders of vleermuizen. En van dichtbij blijkt de pergola helemaal niet glad: het witgemaakte beton aan de binnenkant is juist ruw, zodat er planten tegenaan kunnen groeien. Zoals het een pergola betaamt dus.

Romantisch

De pergola is een ontwerp van landschapsarchitect Adriaan Geuze van bureau West 8, die in 1997 het hele Máximapark ontwierp. Met de pergola omzoomde hij de romantische rand van het zogenaamde ‘binnenhof’, een moderne variant op het 19de-eeuwse Engelse landschapspark. De slingerende paden, het watertje (de Vikingrijn), het beukenbos en de lichte glooiingen met rododendrons vormen een contrast met het parkgebied eromheen. Daar zijn juist allerlei praktische functies ondergebracht, zoals sportvelden, scouting, moestuinen en een manege.

Foto: D.C. Goosen

Andere wereld

Het was de bedoeling dat de pergola helemaal rondom het lommerrijke binnenhof zou lopen, maar daarvoor was niet voldoende budget. De 900 meter die van de totaal 3 kilometer is gerealiseerd, maakt desalniettemin indruk. In 2015 was de pergola een van de vijf kanshebbers voor de Rietveldprijs en in 2014 selecteerde een vakjury hem voor het jaarboek met de beste landschapsarchitectuur. Want ook dit kortere stukje pergola functioneert precies zoals hij bedoeld is: als toegang tot een andere wereld.