Utrecht is een stad met veel nationaliteiten. Elke week presenteert DUIC een interview met een in het buitenland geboren stadsgenoot en vraagt hen naar hun achtergrond en ideeën over Utrecht. Deze keer: Peter Kostov (24) uit Bulgarije. (Geïnspireerd op het idee van ‘180 Amsterdammers’)

– artikel door Annabel van Heesbeen

De startup-cultuur in Utrecht vind ik tof

“Wanneer je naar buiten gaat, zie je in Utrecht altijd mensen op straat. Vooral wanneer het mooi weer is. Alle terrassen zijn dan direct vol, geweldig”, zegt Peter. Hij zit zelf het liefst op het terras van De Beurs op de Neude. De burgers kunnen hem daar goed bekoren.

Die liefde voor burgers stamt waarschijnlijk uit zijn tijd in de Verenigde Staten, waar hij de negen jaar woonde voordat hij naar Utrecht vertrok. Op z’n elfde verhuisde Peter samen met zijn ouders van Bulgarije naar Amerika. Peters moeder werkte in Bulgarije als kapster, zijn vader als truckchauffeur. Z’n ouders verlieten hun geboorteland voor ‘The American Dream’. Als Peter aan Bulgarije denkt, dan denkt hij aan zijn familie en de gastvrijheid. “In Bulgarije word je snel bij iemand thuis uitgenodigd. De Bulgaarse cultuur lijkt op een zuidelijke cultuur als Spanje. Verjaardagen worden groots gevierd. Vrienden en familie komen over de vloer om uitgebreid te eten en Rakija te drinken.”

Start-ups in Utrecht

In Amerika ontmoet Peter zijn Duitse vriendin. Zij is een jaar als au pair in Chicago. Samen krijgen ze zin in een nieuw avontuur. En toevallig hebben ze ook interesse voor dezelfde studierichting. Ze willen studeren in buitenland en kiezen voor Nederland. “Nederland is een internationaal georiënteerd land – je kunt hier met je Engels goed terecht. En de studies zijn van hoge kwaliteit.” In Utrecht vinden ze hun perfecte studie: international business and management. De eerste twee jaar wonen ze in Zeist. Dat vindt Peter ‘te saai’. “Er is te weinig te doen. In Utrecht zit ik helemaal op m’n plek. Het is minder groots en overdreven dan Amerika, en levendiger dan Bulgarije.” Tijdens zijn studietijd vertrekt hij voor een jaar naar Moskou. Hij vertelt dat je in Moskou altijd de geluiden van de stad hoort. In Utrecht is het rustiger, dat vindt hij fijn. Net als de compactheid van de stad – veel is hier te lopen. In Moskou moet hij voor alles het openbaar vervoer gebruiken.

Tof vindt Peter de startup-cultuur in Utrecht. Hij stuurt tijdens z’n studietijd zijn cv naar UtrechtInc op de Uithof, een broedplaats voor innoverende startups. Hij gaat aan de slag bij Channable en werkt er nog steeds met veel plezier. “Er werken veel internationale mensen in het bedrijf, dat vind ik leuk. De werkcultuur is anders dan in Bulgarije. Je hebt hier vriendelijke relaties met je collega’s en zelfs de relatie met je baas is relaxt. In Bulgarije is de hiërarchie merkbaar en bestaat er een afstand tussen jou en je baas. Hier wordt iedereen gelijk behandeld.” Vrienden maakt hij makkelijk met andere internationale studenten. Peter merkt dat de taal toch vaak een barrière is voor Nederlandse studenten – hij spreekt zelf namelijk (nog) geen Nederlands. Dat staat op zijn to-do lijst zodra hij zijn scriptie heeft ingeleverd. Want in Utrecht wil hij de komende tijd nog wel wonen. “Ik maak niet echt plannen voor de lange termijn, maar voorlopig wil ik nog wel een tijdje hier blijven.”

Paspoort
Naam: Peter Kostov
Geboorteplaats: Kardzjali, Bulgarije
Levensmotto: ‘Kijk vooruit en blijf doorgaan’


Allemaal Utrechters is een serie van interviews met mensen die verhuisd zijn naar Utrecht vanuit een ander land. Er wordt gevraagd naar hun achtergrond en hun indruk van Utrecht. Deze serie is een samenwerking tussen DUIC en Culturele Zondagen en is mede mogelijk gemaakt met hulp van Stichting Dialoog en de gemeente Utrecht. Het doel is om elke nationaliteit in Utrecht te laten zien.

Bekijk hier de eerdere interviews in het Engels >>