De belangrijkste aanleiding om op de plek van het oude Vredenburg een nieuw concertgebouw neer te zetten, was dat de twee grote muziekpodia in de stad, Vredenburg en Tivoli, met hun bedrijfsvoering tegen allerlei grenzen aanliepen en één nieuw gebouw voor beide podia de beste oplossing was.

TivoliVredenburg wordt qua diversiteit van de voorzieningen en de breedte van het aanbod in één keer het meest veelzijdige en grootste muziekpodium van het land.

TivoliVredenburg heeft vijf concertzalen, diverse vergader– en congresfaciliteiten, een grand café en een restaurant. Op ongeveer 18 meter boven straatniveau aan de Lange Viestraat, direct boven de Popzaal, bevindt zich een centraal foyerplein met uitzicht over de stad. Op de begane grond bevinden zich de centrale entree, het grand café, de toegang naar de Oude zaal, de toegangstrap naar de Popzaal en Cross–over zaal, en de roltrappen richting de Kamermuziekzaal en Jazz zaal. Aan de kant van de Catharijnesingel wordt een groot terras ingericht. Volgens de huidige planning is vanaf 2016 de Catharijnesingel uitgegraven en aangesloten op de singel. TivoliVredenburg en haar terras zullen dan grenzen aan het water.