Persbericht, Utrecht, 22-01-2021

De deuren van musea en expositieruimtes blijven voorlopig nog gesloten, dus trekt Stichting EX de wijk in. Van kunst in een WOII bunker (EXbunker) en een voormalige Zandpadboot (EXboot) zet stichting EX in 2021 de noodgedwongen stap naar kunst in de buitenlucht: de komende maanden zullen tientallen talentvolle, opkomende kunstenaars exposeren in voortuinen door heel Utrecht. 

Kunst langs populaire wandelroutes

Project EXtuin is een antwoord op de huidige Corona periode: als het publiek niet naar kunst kan gaan, dan komt de kunst naar het publiek. Verspreid door Utrecht zullen verschillende kunstwerken geplaatst worden in tuinen die grenzen aan populaire wandelroutes. EXtuin helpt de Utrechters graag om de eigen wijk met andere ogen te bekijken en biedt de wandelaar de kans om tijdens het bekende ‘blokje om’ een kunstwerk tegen te komen van een opkomende kunstenaar.

Opkomende kunstenaars krijgen (buiten)podium

EXtuin is ontstaan vanuit de behoefte om kunst een plek te geven in tijden waarin dat onmogelijk lijkt. Ook EXbunker en EXboot moesten hun deuren sluiten, twee expositieruimtes op bijzondere culturele en historische locaties, die normaalgesproken ruimte bieden aan maandelijks wisselende kunst van opkomend talent in de kunstwereld.

Om kunst alsnog een plek te bieden, nodigt Stichting EX aanstormende, talentvolle kunstenaars uit om werk te maken dat kan pronken in een Utrechtse tuin. Zo biedt Utrecht haar opkomende kunstenaars de ruimte om zich te blijven ontwikkelen en vindt kunst toch nog haar broodnodige weg naar het publiek.

Kunstenaars en tuinen gezocht

EXtuin is nog op zoek naar tuinen en kunstenaars! Wil jij jouw tuin beschikbaar stellen voor een kunstwerk of ben jij een kunstenaar en wil jij graag exposeren in een Utrechtse tuin? Neem dan zo snel mogelijk contact op met extuin@stichtingex.nl. EXtuin is daarnaast op zoek naar nieuwe leden als aanvulling op de bestaande kunstcommissie, die helpt met de selectie van de exposerende kunstenaars.

De eerste kunstwerken zullen vanaf februari te zien zijn in verschillende Utrechtse tuinen.

De kunstwerken zullen voor een periode van minimaal één maand en maximaal drie maanden te zien zijn. Meer informatie over EXtuin, de deelnemende tuinen en kunstenaars zal binnenkort te vinden zijn op www.stichtingex.nl.


<< naar nieuwsoverzicht