Utrecht kent vele nationaliteiten. Op DUIC verschijnt wekelijks het verhaal van een Utrechter met een andere achtergrond. Een concept geïnspireerd door ‘180 Amsterdammers’. Deze keer: Sydney Sinkamba uit Zambia.

“Utrecht kan nog wel wat leren van het Zambiaans voetbal”

(c) Robert Oosterbroek

“Mijn leven heeft weinig structuur, net zoals mijn verhaal”, lacht Sydney Sinkamba. Maar na drie zinnen is eigenlijk al duidelijk waar alles in zijn leven om draait: voetbal. Volgens Sydney hét middel om mensen te verbinden. Hij behoorde tot de beste spelers van Zambia en speelde in het nationale team van onder 23. Voetbal heeft hem gevormd tot wie hij nu is. “Normen en waarden, discipline, zelfvertrouwen; bij voetbal leer je alles wat je nodig hebt in een samenleving.”

In zijn geboortestad Chingola voetbalde Sydney het liefst de hele dag. Dat leidt nog wel eens tot onenigheid met zijn ouders, die zijn focus liever op school zien liggen. Maar Sydney is niet te stoppen (haalt óók zijn diploma) en bereikt zijn droom: voetballen op het hoogste niveau in Zambia. Helaas is dat maar van korte duur: eenmaal in de nationale ploeg blesseert hij al snel zijn enkel. Zo ernstig, dat hij jaren niet meer kan voetballen. “Een heel moeilijk moment. Mijn hele leven bestond uit volledig uit voetbal. Plotseling moest ik gaan nadenken over wat het leven nog meer kon betekenen voor mij.”

Sydney begint te werken in een internetcafé in Livingstone in Zambia. Daar ontdekt hij de computer. Hij volgt cursussen en start zijn eigen bedrijf in computerreparaties. Met het geld dat hij daarmee verdient zet hij in 2010 de stichting YEDS (Youth Empowerment and Development through Sport) op. Zijn passie ligt namelijk nog steeds bij het voetbal en hij ziet de sport als hét middel om jongeren op het rechte pad te krijgen en te houden. Waar hij kan, helpt Sydney. Tijdens zijn projecten in Zambia ontmoet hij een Nederlandse vrouw, waarmee hij trouwt en in 2013 in Nederland komt wonen.

‘Het mooie Nederlandse voetbalveld’

Op driehonderd meter van het huis in Nederland ligt een voetbalveld. Sydney is zwaar onder de indruk van het mooie groene veld met rechte lijnen. Binnen een week voetbalt hij bij de amateurclub.

Zijn huwelijk strandt. Inmiddels heeft hij een nieuwe relatie en woont hij in Utrecht. Sydney vindt de stad fijn om te wonen en voelt zich er thuis. “Iedereen is hier erg open en betrokken. Zelfs de gemeente staat altijd open voor ideeën en initiatieven, dat vind ik zo leuk.” Hij geeft training bij verschillende voetbalclubs, waaronder D.H.S.C., Hercules en Kampong. Ook doet hij vrijwilligerswerk bij het Leger des Heils, Humanitas, Taal Doet Meer en Harten voor Sport. “Bij elkaar betrokken zijn, elkaar helpen, dat is wat belangrijk is.” In Zambia had hij nog nooit van eenzaamheid gehoord. Inmiddels weet hij dat het bestaat. Spontaan iemand helpen, dat kan in Utrecht volgens hem wel wat meer gebeuren. Iedere week staat hij in Rivierenwijk te dansen met ouderen, de oudste vrouw in de groep is 85 jaar. “Lekker bewegen, gewoon met elkaar, dat is toch het leukst wat er is?” Zijn droom is een eigen voetbalschool in Utrecht. “Utrecht kan nog wel wat leren van de Zambiaanse speelwijze en samenleving.”

Passport
Naam: Sydney Sinkamba
Geboorteplaats: Chingola, Zambia
Geboortedatum: 28 september 1979
Motto: ‘Leef!’


Allemaal Utrechters is een serie van interviews met mensen die verhuisd zijn naar Utrecht vanuit een ander land. Er wordt gevraagd naar hun achtergrond en hun indruk van Utrecht. Deze serie is een samenwerking tussen DUIC en Culturele Zondagen en is mede mogelijk gemaakt met hulp van Stichting Dialoog en de gemeente Utrecht. Het doel is om elke nationaliteit in Utrecht te laten zien.

Bekijk hier de eerdere interviews in het Engels >>