IMMENS: EEN ZINDERENDE THEATERVOORSTELLING GEÏNSPIREERD OP NIETZSCHE

Immens is een muzikale, filosofische en humoristische theatervoorstelling, geïnspireerd op het gedachtengoed van Friedrich Nietzsche: de filosoof met de hamer. Waar zit de schoonheid in zijn ideeën? En, waarin schuilt het gevaar? Regisseur Casper Vandeputte en acteur Vincent van der Valk van Theater Utrecht schreven een muziektheatersolo waarin ze onderzoeken hoeveel waarheid een mens kan verdragen. Vandeputte: “Wij wilden al lang samen een soort remake van Nietzsches gedachtegoed maken, een show waarin we zijn ideeën naar de 21ste eeuw brengen, onze fascinatie met deze man vormgeven.” De voorstelling is een aanrader voor fans van ‘de filosoof met de hamer’ én voor hen die hem graag beter willen leren kennen! Te zien in De Paardenkathedraal in Utrecht van 11-14 september, 30-31 oktober, 1-2 november 2019.

foto: Julian Maiwald

Dertigkoppig koor

Samen met een dertigkoppig koor duikt acteur Vincent van der Valk in de rol van Fritz, een funky straatmuzikant, een kritische predikant. Hij grapt met het publiek, hij zingt, hij danst. Plots komt zijn verbeelding tot leven en zingt het koor zijn hartenkreten meerstemmig mee. Van der Valk componeerde ook de muziek, die varieert van electrofunk tot Wagneriaanse opera.

“Formidabele tekst, grootse acteur. Een zinderende voorstelling die nabrandt als de kopstoot van een hooligan” NRC ★★★★

Een overdonderend muzikaal hersenspinsel
De Duitse filosoof Friedrich Nietzsche werd ook wel ‘de filosoof met de hamer’ genoemd, omdat hij alles wat tot dan toe voor waarheid werd aangenomen, consequent omverwierp. Volgens Nietzsche moet ons leven een zekere grootsheid en intensiteit bezitten. Misschien wel zijn bekendste uitspraak – ‘God is dood’ – heeft tot op de dag van vandaag een grote weerslag op ons leven. Casper en Vincent zijn gefascineerd door zijn gedachtengoed en door het gevaar dat inherent aan zijn ideeën verbonden is.

foto: Julian Maiwald

Zonder dat het stuk allemaal actuele politieke componenten heeft, gaat de voorstelling wel degelijk over deze tijd. Want in al zijn gekheid en radicaliteit, is Nietzsche op een bepaalde manier ook de filosoof van alle waanzin die we nu zien. Hij is niet alleen de filosoof van mij als theatermaker, maar ook van een politicus als Donald Trump. Dat vind ik ontzettend spannend” aldus Casper Vandeputte.

“Prachtig geregisseerd en indrukwekkend gespeeld.” Scènes ★★★★

Meer informatie en tickets: http://bit.ly/2Y2K1mG