Koliek: een poëtische stortvloed van een leven lang denken, ervaren en voelen

Theater Utrecht presenteert in februari Koliek, de nieuwe voorstelling van artistiek directeur en regisseur Thibaud Delpeut. Het is één van de meest bijzondere teksten die er ooit voor het theater zijn geschreven. In de handen van Delpeut is de beruchte monoloog van Rainald Goetz een eindeloze muzikale en visuele zoom-in op de elementaire deeltjes van wat ‘zijn’ betekent. Het is als een intense trip naar de grens van een zwart gat, voorbij tijd en ruimte. Acteur Titus Muizelaar belichaamt en verklankt met Koliek een tekst die te boek staat als ‘onmogelijk’ en die de speler gegarandeerd tot het uiterste drijft. Zijn woorden krijgen gestalte in een decor met een atmosferische lichtinstallatie, waarmee het een bijzondere theaterervaring belooft te worden.

foto: Benning&Gladkova

Koliek is een verbale maar ook poëtische stortvloed als het zintuiglijk uittreksel van een leven lang denken, ervaren, filosoferen en voelen, van bloedstollende inzichten, hersenspinsels en even grote frustraties met daaronder de immer prangende vraag ‘hoe dit kloteleven te leven’ in een universum dat nooit antwoord geeft.

Een bizarre reis waarbij ondergaan zeker zo belangrijk is als begrijpen.

Regisseur Thibaud Delpeut vertelt: “Koliek heb ik altijd al eens willen maken. Maar net als met Hamlet, doe je dat pas als je er de juiste acteur voor hebt. Steeds schoof ik Koliek weer even opzij – dit stuk maken voelde bijna te veel als een cadeau aan mezelf. Op een dag stond Titus Muizelaar naast me, zag het briefje met ‘Koliek’, en zei: “Dat heb ik altijd al eens willen spelen.”

Koliek (een stuk uit 1986) gaat over een man die het bestaan overdenkt met de urgentie van iemand die verkeert op de grens van leven en dood. Het is een worsteling om de werkelijkheid in woorden te vangen. En ondanks de confronterende wetenschap dat elke beschrijving van de werkelijkheid ontoereikend is, viert het ook de poging daartoe.

Thibaud Delpeut: “Ik heb als mens en regisseur twee kanten. De ene kant is de maatschappelijke geëngageerde kant die zich bezighoudt met het kijken naar de tijd waarin we nu leven. Aan de andere kant is er is ook altijd de vraag: Wat is het om te leven? Het nadenken over wat het is om als mens te bestaan. Koliek is een manier om op een rationele manier na te denken over die vraag. Het probeert eigenlijk iets onmogelijks. En die poging tot het doen van het onmogelijke, vind ik ontroerend.”

Koliek van Theater Utrecht gaat donderdag 18 februari 2021 in première in De Paardenkathedraal in Utrecht en wordt in intieme setting voor 30 man gespeeld. Kijk hier voor meer info en tickets