Thuislozen: vlijmscherp spiegelend theaterstuk over actuele thematiek

Met Utrechtse lokale helden op het podium

Thuislozen is de nieuwe theaterproductie van Theater Utrecht in samenwerking met Adelheid Roosen (Adelheid&Zina) en gaat over de ontheemden in onze samenleving. Het is het indrukwekkende vervolg op het zeer succesvolle Een soort Hades, waar regisseur Thibaud Delpeut in 2016 de Regieprijs voor ontving. De voorstelling is voor het laatst te zien op vrijdag 30 november en zaterdag 1 december in Stadsschouwburg Utrecht.

foto: Roel van Berckelaer

Ook Thuislozen is een werk van de Zweedse schrijver Lars Norén, die bekend staat om zijn realisme. Als geen ander weet hij de personages die worstelen met sociale en emotionele onzekerheden menselijk te maken. De unieke opzet van de voorstelling, de verrassende bijdrage van telkens andere lokale gastspelers en de inzet van Adelheid Roosen maken het tot een rijke en gelaagde theaterbeleving.

Intense theaterervaring

De voorstelling beleef je vanuit de zaal én vanaf het podium. Een zeer intense theaterervaring: tussen de acteurs op de speelvloer maak je de verhalen van heel dichtbij mee.

Thuislozen sluit vlijmscherp aan bij de actualiteit: de problematiek van dak- en thuislozen en de verwarde mens in onze samenleving. Naast de schijnbaar uitzichtloze omstandigheden van de personages biedt het stuk ook humor en hoop.

“Dit stuk gaat over mensen die er niet bij horen, die niet mee kunnen draaien of buiten de boot vallen. En deze groep groeit! Daarmee worden we dagelijks geconfronteerd.” – regisseur Thibaud Delpeut

Je maakt kennis met markante persoonlijkheden, mensen zoals jij en ik, die door het lot in deze situatie terecht zijn gekomen, iets dat iedereen kan overkomen.

Wat is jouw rol?

Het verhaal speelt zich af op een rommelig plein in de stad; een samenleving van verslaafden, werklozen, alcoholisten, prostituees en dealers. Maar ook een op drift geraakte dichteres en een opgebrande directeur. Stuk voor stuk mensen met pijnlijke verhalen. Wat als je niet wegkijkt, maar omkijkt naar deze mensen? Hun verhalen prikkelen je om na te denken over onze eigen rol in de samenleving.

Lokale helden

Elke avond spelen naast de 14 acteurs ook twee lokale helden mee, als zichzelf. Lokale hulpverleners, actieve vrijwilligers, een betrokken wethouder of andere stadsgenoten die zich om de zorg voor anderen bekommeren.

“Niemand anders kan de verhalen van deze lokale helden beter vertellen dan zijzelf. Ze verdienen deze plek en wij bieden ze met een heel warm hart dit platform.” – theatermaker Adelheid Roosen

Adelheid Roosen en George Groot met Lokale Held Anya Wiersma (De Tussenvoorziening) – foto: Leendert Vooijce

In Utrecht zijn deze twee laatste voorstellingen Anya van De Tussenvoorziening (opvang en begeleiding van dak- en thuislozen) en Noortje van Stichting Oog voor Utrecht (een ontmoetingscentrum voor ouderen in Zuilen) gastspeler. Door hun persoonlijke verhalen toe te voegen aan de tekst van Lars Norén krijgt de voorstelling een extra laag.

“Een cliënt zei ooit: ‘Ik weet dat de blauwe enveloppe van de belastingdienst is, maar ik snap niet wat er staat.’ Die man overhandigde mij een plastic zak vol ongeopende post. Ik word daar blij van, orde scheppen en de problemen van een ander oplossen.” Anya Wiersma – De Tussenvoorziening

De première van Thuislozen was op 12 oktober 2018 in Utrecht, daarna volgde een landelijke tournee. De voorstelling is voor het laatst te zien op vrijdag 30 november en zaterdag 1 december in Stadsschouwburg Utrecht.

Kaarten en meer informatie op theaterutrecht.nl