Door: Laura Amiabel

Je kon deze zondag niet om het Uitfeest heen. In de binnenstad, én ver daarbuiten werd er genoten van de opening van het nieuwe culturele seizoen. Van de Neude tot Castellum Hoge Woerd en van TivoliVredenburg tot Vechtclub XL, overal konden bezoekers terecht.

Urban Culture Run

Met de eerste editie van de Urban Culture Run werd deze Culturele Zondag ´s ochtends razendsnel afgetrapt. Duizend deelnemers deden mee aan de acht kilometer lange loop die door de Utrechtse binnenstad liep, langs de karakteristieke grachten en dwars door cultuurhistorische gebouwen. Het doel was dan ook niet om een nieuw record neer te zetten, maar om de stad te ontdekken.

Uitfeest Utrecht Jacob 3.0

foto: Hanne Nijhuis

Openingsconcert

In TivoliVredenburg vond het openingsconcert van het Uitfeest plaats. Erik Bosgraaf, Arjen de Vreede en Jorrit Tamminga hadden de muziek van de wereldberoemde Utrechtse blokfluitist Jacob van Eyck in een modern jasje gehesen en de toeschouwers hadden er zin in. De laatste mensen die de zaal binnenkwamen, konden nog maar net een plekje bemachtigen.

Vechtclub XL

Ondertussen, iets meer aan de rand van de stad, hadden honderdvijftig creatieve ondernemers hun werkplaatsen in Vechtclub XL opengesteld. Er waren exposities en optredens, maar het bleef niet bij kijken alleen. Zo konden bezoekers in atelier ‘Werfklei’ kommetjes boetseren en stond er in een andere ruimte een kennismaking met 3D-printen op het programma.

Terug naar de binnenstad. In Museum Catharijneconvent gaf professor Herman Pleij flitslezingen die zo populair waren dat geïnteresseerden ervoor in de rij stonden. Ook in de Winkel van Sinkel was het druk, daar presenteerden studenten van de Herman Brood Academie zichzelf aan het publiek.

Uitfeest Utrecht Hermijn Pleij

foto: Hanne Nijhuis

Buitenlocaties

Degenen die de drukte in de binnenstad wilden ontlopen, konden uitwijken naar Castellum Hoge Woerd waar de eerste Leidsche Rijn-editie van het Uitfeest plaatsvond. Podium Hoge Woerd presenteerde de bezoekers een voorproefje van het theaterprogramma en ook kon de nieuwe expositie 3000 jaar wonen en werken bezocht worden. Een stukje Leidsche Rijn verplaatste zich naar het centrum. De Neude werd aan het eind van de middag verrast door Het Glazen Circus dat met een bonte stoet kunstenaars, onder leiding van spreekstalmeesteres Ellen ten Damme, een spectaculaire entree maakte op het plein. Dit was niet het enige feestje, op het Stadhuisplein zorgde Giels Talentenshow voor een aantal muzikale hoogtepunten en in de Schoutenstraat vond de hele dag een gevarieerd programma plaats, waaronder optredens en een spectaculaire modeshow georganiseerd door verschillende ondernemers.

Het Uitfeest liet goed zien dat we veel moois kunnen verwachten komende maanden. Een ding is duidelijk; het culturele seizoen is spectaculair geopend.


De volgende Culturele Zondag is Win-Win op 30 oktober.