Hoe ziet de stad eruit in tijden van corona? Fotograaf Annelien Nijland legt het dagelijkse anderhalve meter-leven vast. Deel 15: Coronaproof kunst.

© Annelien Nijland – klik voor een groter formaat

Het begon met een rekensom. Hoeveel vierkante meters telt het gebouw, hoeveel mensen kun je dan tegelijk ontvangen en hoe lang blijven die gemiddeld op zaal? Na enig denkwerk was het Centraal Museum eruit: in totaal mogen er 225 bezoekers naar binnen, wat verdeeld over tijdblokken van 10 minuten dus 25 per keer is.

© Annelien Nijland – klik voor een groter formaat

Die mensen vervolgens zo veilig mogelijk door het pand zien te loodsen, dat was de volgende uitdaging. Daartoe is alles uit de kast gehaald: teksten, pijlen, pictogrammen, plexiglas, gratis handschoenen, extra schoonmakers, the works. Het resultaat is een coronaproof looproute langs de kunstwerken, goedgekeurd door een testgroep van 25 vrijwilligers. Want je kunt op papier wel van alles bedenken, maar werkt het ook in de praktijk? Of moet er toch nog ergens een sticker geplakt, wandje geplaatst of bordje opgehangen?

© Annelien Nijland – klik voor een groter formaat

Het was al met al een welhaast militaire operatie, die ook nog eens moest worden uitgevoerd in het bijbehorende nijntje museum en Rietveld-Schröderhuis. Maar nu koerst het museum dan toch echt af op de heropening. Iedereen heeft er zin in: de medewerkers, die het thuiszitten zat zijn, en de bezoekers, die dolgraag weer van kunst willen genieten. Want geen kwaad woord over virtuele exposities, maar een caravaggist, Charley Toorop of Joop Moesman laat zich toch het best in het echt bewonderen.

© Annelien Nijland – klik voor een groter formaat


Bekijk alle artikelen uit de fotoserie >>>