Hoe ziet de stad eruit in tijden van corona? Fotograaf Annelien Nijland legt het dagelijkse anderhalve meter-leven vast. Deel 19: Samendrommen zonder samen te drommen.

© Annelien Nijland – klik voor een groter formaat

Afstand houden en demonstreren: kan dat tegelijkertijd? Met het Black Lives Matter-protest in Amsterdam nog op het netvlies waren daar zorgen over. Op de Dam hadden zich een week eerder zo veel mensen verzameld, dat de anderhalve meter onmogelijk kon worden gehandhaafd. De demonstratie bleef desalniettemin vreedzaam – wat niet gezegd kan worden van de storm die daarna op sociale media uitbrak.

© Annelien Nijland – klik voor een groter formaat

Maar op het Utrechtse Jaarbeursplein, op vrijdag 5 juni om 18.30 uur, ging het goed. Zo’n 3500 mensen kwamen hun steun betuigen aan de Black Lives Matter-beweging en uitten hun verontwaardiging over structureel racisme. Op de grond waren van tevoren kruizen gekrijt met anderhalve meter ertussen, om zo de betogers te helpen afstand te houden. Toen het plein vol was, mocht er niemand meer op en deden organisatie, gemeente en politie een oproep: kom niet meer naar het Jaarbeursplein.

© Annelien Nijland – klik voor een groter formaat

Dat de demonstratie zo ordelijk en rustig verliep, gaf de sfeer iets extra plechtigs. Alsof er door de pandemie nog eens een laag ernst bovenop kwam. De mondkapjes die vrijwel alle betogers op hadden, droegen daar ook aan bij. Het gewicht van de boodschap was er nog sterker door voelbaar, zonder dat het grimmig werd.

Afstand houden en demonstreren: het kan tegelijkertijd.

© Annelien Nijland – klik voor een groter formaat


Bekijk alle artikelen uit de fotoserie >>>