Hoe ziet de stad eruit in tijden van corona? Fotograaf Annelien Nijland legt het dagelijkse anderhalve meter-leven vast.

Deel 8: Dodenherdenking.

© Annelien Nijland – klik voor een groter formaat

Het oogde wat verloren, maar daarom niet minder plechtig: een handjevol mensen op een verder volkomen leeg Domplein dat een krans legde om de slachtoffers van WO II te herdenken. Burgemeester Jan van Zanen, twee leden van het Utrechts Comité 4 mei-herdenking en een trompettist verzamelden zich op de dag van Dodenherdenking voor het Verzetsmonument. Niet om 8 uur ’s avonds, maar al om half 11 ’s ochtends, zodat het ritueel in alle rust te kon worden uitgevoerd.

Om de toestroom van mensen te vermijden, was er geen ruchtbaarheid aan de plechtigheid gegeven – en om diezelfde reden werd de taptoe ná in plaats van vóór de kranslegging geblazen. Ook hield Van Zanen niet zijn gebruikelijke toespraak op het plein, maar maakte hij er een opname van die nu online te zien is. ‘Waar normaal het Domplein volstroomt met mensen, is het nu leeg en stil. Dat de Dodenherdenking niet in het openbaar plaatsvindt, is bijna niet voor te stellen,’ aldus de burgemeester.

© Annelien Nijland – klik voor een groter formaat

Veel mensen met een eigen blaasinstrument gaven die avond gehoor aan de oproep om de taptoe te spelen op het eigen balkon, uit het raam of in de tuin. Geoefende blazers lieten om twee minuten voor acht het signaal door de straten van Utrecht schallen. In de binnentuin van seniorencomplex De Dame, een begrip in de wijk Zuilen, speelde Yolande trompet. Na de twee minuten stilte klonk het Wilhelmus en zong ze het Avé Maria. Terwijl de vlag halfstok statig wapperde, zong een aantal bewoners zachtjes met haar mee.

© Annelien Nijland – klik voor een groter formaat


Bekijk de toespraak van burgemeester Jan van Zanen op Youtube


Bekijk alle artikelen uit de fotoserie >>>