Het is maandag 7 mei 1945, half twaalf uur in de ochtend. Al dagenlang zijn de inwoners van Utrecht in verwarring. Op de radio horen ze dat Nederland bevrijd is, maar er zijn in hun stad geen bevrijders te bekennen. Is Utrecht nou verlost van de Duitse bezetter, of niet? Maar dan, op die maandagochtend, horen ze een geluid dat ze al vijf jaar niet hebben gehoord. De klokken van de Domtoren luiden. Een half uur lang, uitbundig. En er wapperen Nederlandse vlaggen op de torenspits. Utrecht is vrij!

Toch is het leed nog niet geleden. De Duitse bezetter geeft zich niet zomaar gewonnen en diezelfde dag breekt er nog een vuurgevecht uit bij het Rosarium in het Wilhelminapark, waarbij tien verzetsmannen sneuvelen. Terwijl de Geallieerden vanuit De Bilt de stad binnentrekken en de bevolking hen blij en opgelucht welkom heet, verliezen tien families hun vader, zoon of broer.

Utrecht is die dagen gedompeld in vreugde, verdriet en verwarring – en dat is ook de titel van de wandeling die stadsgids Jitte Roosendaal uitzette langs bijzondere locaties rondom het thema ‘Utrecht in oorlogstijd’. De wandeling kun je boeken zodra de coronamaatregelen het toelaten, en virtueel maken op de site ‘75 jaar Bevrijding’ van Bezoek Utrecht.

Maak hier de virtuele wandeling Vreugde, Verdriet & Verwarring