Op zondag 3 april vierde Utrecht het 380-jarige bestaan van de Universiteit Utrecht met de Culturele Zondag Science in the City. De hele dag kon je je kennis razendsnel bijspijkeren door het volgen van minicolleges, quizzen en workshops. Bij elke activiteit kon je studiepunten verdienen waarmee je aan het einde van de dag je bul kon ophalen in het Academiegebouw. Stagiaires Jolie Mertens en Lisette de Ronde van Uitagenda Utrecht gingen de uitdaging aan.

sitc-wetenschapsquiz

foto: Hanne Nijhuis

De Grote Wetenschapsquiz

Wetenschap stond de hele dag centraal en de kennis werd dan ook flink getest bij de wetenschapsquiz. Cabaretier Thomas van Luyn stelde vragen aan drie teams met kandidaten als schrijver Ronald Giphart, wetenschapster Iris Korvemaker en muzikant Leon Giesen. De charmante danseressen van dansgroep D.A.M.N. lieten aan de hand van proefjes zien wat het goede antwoord was. En het draaide niet alleen om de kandidaten, want ook het publiek kon meedoen door het goede antwoord via de mobiele telefoon door te geven.

Minicolleges

Verspreid door de hele stad waren er minicolleges. Zo dook Leo Lentz de bijzondere collectie kookboeken van de Universiteitsbibliotheek in. Hij vertelde hoe recepten van de bekende appeltaart, die we al vijfhonderd jaar maken, er vroeger uitzagen.

Behalve eeuwenoude onderwerpen werd er ook ingegaan op zaken van nu: social media. Wat de voor- en nadelen van social media zijn werd uitgelegd door dr. Dian de Vries, die hier de afgelopen vierenhalf jaar uitgebreid onderzoek naar heeft gedaan.

sitc-buluitreiking

foto: Hanne Nijhuis

Buluitreiking

Prof. dr. Paul Schnabel en dr. Miranda Jansen, directeur van het Universiteitslustrum, reikten in het Academiegebouw de bul uit aan iedereen die voldoende studiepunten had behaald. En afstuderen gaat natuurlijk altijd in combinatie met een feestje. De dag werd afgesloten met een Graduation Party op het Domplein, waar de Utrechtsche Studenten Muziekkapel Tzigane met blazers en bekende hits het publiek wist te vermaken.

Dat er veel is geleerd is een ding dat zeker is, want in het hele centrum waren mensen te zien met afstudeerhoedjes.

Kan je niet wachten tot de volgende Culturele Zondag? Op 1 mei staat Bestemming bereikt op de agenda.