Indringende, poëtische theatervoorstelling over liefdesverdriet en het einde van de natuur

Zwarte Lente is een indringende, poëtische theatervoorstelling van regisseur Espen Hjort / Theater Utrecht over liefdesverdriet, afscheid en het einde van de natuur. Een zoektocht naar acceptatie van het onvermijdelijke voor twee acteurs en een muzikant. Zwarte Lente begint als twee geliefden uit elkaar gaan. De man gaat naar buiten om tot zichzelf te komen, zoekt rust in de natuur. Maar alles wat groen is, alles wat leeft, is verdwenen. Hoe moet hij nu verder? Tijdens een doorwaakte nacht overdenkt de man zijn verbroken relatie en ontdekt waarom hij medeverantwoordelijk is voor de situatie waarin hij zich bevindt. De voorstelling is van 30 september tot en met 13 oktober in theater De Paardenkathedraal te zien en ook nog op 14 november in Podium Hoge Woerd.

Foto: Benning & Gladkova

Zwarte Lente is een hedendaagse parabel over de liefde en over de hardnekkige scheiding tussen mens en natuur. “Het is hard nodig om nieuwe manieren van mens-zijn te vinden, om onszelf te begrijpen ten opzichte van de wereld om ons heen, want de consequenties van de tweedeling mens-natuur zijn onaangenaam helder geworden” aldus Espen Hjort.

De verbinding tussen lichaam en landschap
De intieme relatie tussen de wereld en ons innerlijk landschap is een terugkerend thema in het werk van Espen Hjort. Zijn voorstellingen zijn typerend in hun drama: geen groots dramatisch conflict, maar een mens in conflict met zichzelf en de wereld. Met Zwarte Lente maakt Hjort zijn debuut als toneelschrijver en zet hij zijn onderzoek naar ecologie en theater voort. Stel dat de relatie tussen mens en natuur een liefdesrelatie is – wie verlaat wie? Verlaat ik jou of jij mij? Wie moet de leegte vullen als jij weg bent? Wil de natuur wel met ons door? Willen wij door met de natuur? Wie zijn we zonder elkaar?

Over de makers
Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en brengt geëngageerd, hoogwaardig en cutting edge theater voor een zo breed mogelijk publiek. Regisseur Espen Hjort maakt dichterlijk en lichtvoetig theater over hoe we met elkaar samen (kunnen) leven. Afgelopen jaren presenteerde hij bij Theater Utrecht Goat Song (2017) en Casino Nonstop (2017) en met zijn eigen stichting Skorpetind in coproductie met Het Huis Utrecht My Heart Into My Mouth (2018) en Happy Together (2020) die momenteel ook in de theaters te zien is.

Zwarte Lente in Utrecht:
30 sept – 13 okt De Paardenkathedraal Utrecht
14 nov Podium Hoge Woerd, De Meern

Meer info en tickets: www.theaterutrecht.nl Lees hier meer over een veilig bezoek aan De Paardenkathedraal: www.theaterutrecht.nl/kaartverkoop

Kan je niet wachten? Bekijk hier alvast de trailer!