Juni 2025

Stadsboeren

'Je moet tegen een steekje kunnen'

In de achtertuin in Kanaleneiland vind je een honingparadijs. Hier verkopen Hanife en Ahmet Taskan honing uit eigen kast én van imkers wereldwijd. Liefde voor bijen, familiegeschiedenis en spirituele rust komen samen in hun kleine winkel.

Bijen werden gezien als heilige wezens die voorspoed en wijsheid brachten

Een winkeltje, verborgen in de achtertuin van een rijtjeshuis in Kanaleneiland. Je verwacht het niet direct, maar toch bevindt zich hier het honingmekka van Utrecht. Als je over de drempel stapt, moeten de schoenen uit en is het verplicht honing proeven, uit potjes in alle soorten en maten. ‘Want het is zonde als je honing koopt die je niet lekker vindt,’ zegt Hanife Taskan.

Ze komt oorspronkelijk uit het gebied van de Zwarte Zee, vertelt ze. Haar ogen gaan glimmen als ze praat over haar Turkse geboortestreek. ‘Wij eten daar met de handen. We pakken een stuk brood, dat halen we eerst door de roomboter en dan door de honing. Dat is heerlijk! Of misschien nog wel lekkerder: een stuk geroosterd brood, met honing.’ Ze straalt, kijkt dan weer serieus: ‘Honing geeft energie en die heb je nodig in de bergen. Voor ons is het goud.’

Bijna een religie

Ahmet Taskan is de man van Hanife. ‘De liefde voor de bijen kreeg ik van mijn opa,’ zegt hij. ‘Ik was toen een klein jongetje, van vier, vijf jaar oud. Ik vond het fascinerend te zien hoe de bijen werkten en hoe ze honing maakten. Mijn opa had veel respect voor ze. Imkeren was bijna een religie.’

In het Middellandse Zeegebied spelen bijen al duizenden jaren een grote rol in de mythologie. Ze werden gezien als boodschappers tussen werelden of als de zielen van overledenen. Heilige wezens die voorspoed en wijsheid brachten. En honing was het voedsel van de goden.

Ahmet: ‘Helaas moest mijn opa stoppen toen hij oud werd. Toen ik in Utrecht een grote tuin kreeg, wilde ik er meteen bijenkasten neerzetten. En sindsdien heb ik er zo’n vier of vijf staan.’ Hij begon met een imkercursus in Utrecht. Daar leerde hij bijvoorbeeld dat honingbijen niet inheems zijn en kunnen concurreren met wilde bijen. Dat is dan ook de reden dat je niet te veel honingkasten wil, met name in stedelijk gebied.

foto: Ruud Voest

Van heide tot lavendel

Daarnaast moet je helder en begripvol om kunnen gaan met buurtbewoners, weet Ahmet uit ervaring. ‘Er kwam iemand van de gemeente langs. Waarschijnlijk was er een melding gemaakt.’ Gelukkig mochten de kasten blijven als ze minimaal op een hoogte van twee meter werden geplaatst, zodat de aanvliegroute vrij is.

‘Het moeilijkste aan bijen? Eerlijk is eerlijk: je moet tegen een steekje kunnen,’ zegt Ahmet. Maar als je vaker gestoken wordt, doet het steeds minder pijn. Als je niet allergisch bent, tenminste.’ En hoeveel honing produceren zijn bijen? ‘Dat is afhankelijk van het weer. Als het goed gaat, leveren ze jaarlijks 30 tot 40 kilo, maar in sommige jaren is er nauwelijks voldoende voor de bijen zelf.’

In coronatijd kregen Hanife en Ahmet steeds meer oog voor de kwaliteit van hun honing. Hun wereld werd kleiner en alles draaide om de bijen. Ze openden een webshop, waar ze eigen honing en later ook kwaliteitshoning van andere imkers gingen verkopen. Inmiddels importeren ze honing van imkers overal ter wereld, allemaal even toegewijd aan de bij. Iedere honing heeft zijn eigen unieke textuur en smaak. Kastanjehoning uit Italië is favoriet bij de familie Taskan. Maar tijmhoning en lavendelhoning uit Spanje mogen er ook zijn. En wat te denken van onze eigen Nederlandse heidehoning? ‘Die heeft een hele bijzondere textuur en een volle smaak.’

Heel ontspannend om te zien hoe ze het stuifmeel binnenbrengen aan hun pootjes

Eigen honing, daar hebben ze dit jaar nog weinig van, die verkopen ze nu niet. Ze mengen het ook niet met andere soorten, want dat is een doodzonde. ‘Laatst nam iemand honing mee van de markt. Dat waren allemaal soorten door elkaar gemengd. Die hebben we maar aan de bijen zelf gevoerd om ze te helpen overwinteren.’

Harmonie

Maar bij het houden van bijen gaat het niet alleen om het produceren van honing. De liefde en de spirituele kant zijn minstens even belangrijk, vindt Ahmet. Regelmatig gaat hij naar zijn bijen zitten kijken. ‘Ze hebben karakter. Als het slecht weer is, zijn ze chagrijnig en relatief agressief. Je merkt het direct als er iets aan de hand is. Maar het is heel ontspannend om te zien hoe ze aan hun pootjes het stuifmeel binnenbrengen, in allerlei kleuren. Voor één kilo honing zijn er twee tot vijf miljoen contactmomenten met bloemen. In zo’n kast heb je ongeveer 30.000 tot 50.000 bijen. Het is prachtig hoe die in harmonie met elkaar samenwerken. Echt imponerend.’


Ook een imkercursus volgen? Er zijn er meerdere in de regio Utrecht: bijenverenigingutrecht.nl en bijenhouders.nl

De webshop van Hanife en Ahmet vind je op honingwinkel.nl


Handig om te weten:

Op je eigen terrein mag je bijen­-kasten plaatsen. Op gemeentegrond mag het niet, vanwege de bescherming van inheemse bijensoorten. Als je alleen een balkon hebt, is bijen houden niet echt een goed idee. Maar een bijvriendelijke tuin of balkon maken kan wel, het liefst met inheemse planten, waar de wilde bijen van houden. Hiernaast lees je hoe je zo’n stadstuintje maakt.

Mis niks!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief! 👇

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief