Tim van den Hoed is eigenaar en oprichter van De Utrechtse Boekenbar aan de Westerkade. Elke maand tipt hij een bijzonder boek. Deze keer Boustany van Sami Tamimi. ‘Mijn tuin’ – dat is de vertaling van het Arabische woord boustany. Het is ook de titel van het nieuwste kookboek van Sami Tamimi. Na een jarenlange nauwe samenwerking met zijn Israëlische collega Ottolenghi, legde de Palestijnse chef met zijn kookboek Falastin (2020) al meer nadruk op de recepten en verhalen van zijn moederland. In het recent verschenen vervolg, Boustany, brengt hij een ode aan kleurrijke groente- en graangerichte gerechten van Palestina, zoals de aubergine en kikkererwten met groene citroensaus en geurige linzen-fatteh die hij kookte en at met vrienden. Daarmee is Sami’s werk ook een daad van verzet: het draait om het behouden en uitdragen van Palestijnse culinaire tradities, die al decennia te lijden hebben onder de Israëlische onderdrukking. Want zolang Palestijns eten wordt bereid en gedeeld, blijft ook Palestina zelf bestaan. deutrechtseboekenbar.nl