Musea & exposities
woensdag 25 januari 2023 - zondag 31 december 2023

#smartphoneart

#smartphoneart

Praktische informatie

Stadsbrasserie en bar De Utrechter
Vredenburg 40
3511 BD Utrecht Bekijk locatie

Stadsbrasserie de Utrechter, op het Vredenburg, host heel 2023 een tentoonstelling  van dichter/librettist en smartphone-art kunstenaar Ruben van Gogh. De expositie bestaat uit een selectie van 17 recente kunstwerken, speciaal gekozen voor de ruimte van de brasserie. Bezoekers zullen in de borrelhoek Utrechtse, surrealistische taferelen aantreffen, langs de ramen een ‘groene’ serie digitale, repeterende grafiek en op de pilaren werken uit zijn zogeheten Empty Livings, waarin Van Gogh verlaten kamers van nieuwe bewoners voorziet. De expositie biedt kunstliefhebbers een unieke kans deze innovatieve kunst van Van Gogh te ontdekken.

Van Gogh gebruikt enkel een smartphone om zijn  kunst te creëren, gebaseerd op zelfgenomen smartphonefoto’s en elementen uit historische schilderijen. Hij gebruikt apps zoals Snapseed, Mirrorlab en Superimpose om vervreemdende collages en repeterende grafiek te maken. De beeldtaal van Van Gogh is volstrekt eigenzinnig en wordt gekenmerkt door surrealistische elementen en verfrissende kleuren. Zijn kunst is toegankelijk en herkenbaar, maar tegelijk ook vol verborgen symboliek, een soort 2.0 kunst die zeker ook een jonger publiek zal aanspreken.

 Ruben van Gogh is al lange tijd actief als dichter en librettist, en is momenteel Gildemeester van het Utrechts Stadsdichtersgilde. In 2022 ging zijn Stadsopera Trijn in première in TivoliVredenburg. De afgelopen jaren is hij zich daarnaast nadrukkelijk gaan richten op de smartphoneart, zoals met zijn succesvolle Tikkie Kunst project, met kunst voor een tikkie in 2021 en een expositie in Emmaus Haarzuilens in 2022, waarvoor hij objecten uit deze kringloopwinkel gebruikte om ze een tweede leven in zijn smartphoneart te geven.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief