Theater
woensdag 5 april 2023 - donderdag 6 april 2023

Beatrijs: een makkelijk middeleeuws Maria-mirakel maar dan moeilijk

Beatrijs: een makkelijk middeleeuws Maria-mirakel maar dan moeilijk
foto: Yuri van der Hoeven

Praktische informatie

Theater Kikker
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht Bekijk locatie
€ 8,00 - € 16,00
Datum wo 5 apr - do 6 apr
Tijd wo 5 apr: 20:30
do 6 apr: 20:30

Beatrijs, een middeleeuwse non die het klooster verlaat voor een jeugdliefde. Een jeugdliefde die haar vervolgens verlaat wanneer het geld op is. Waarna Beatrijs als sekswerker aan de slag gaat om haar kinderen te onderhouden. Om uiteindelijk toch te beslissen terug te keren naar het klooster en haar kinderen af te staan.

Ziedaar: het verhaal van Beatrijs in het (heel) kort.

Na de succesvolle voorstelling ‘Drie Griekse verhalen door drie vrouwen in (min of meer) drie kwartier’ richten theatermakers Lola Bogaert, Sara Haeck en Yinka Kuitenbrouwer hun pijlen nu op de Middeleeuwen. De Middeleeuwen worden vaak clichématig beschreven als ‘de donkere eeuwen’ waarin (mannelijk) geweld domineert en vrouwen geen rol spelen. Maar wanneer je naar de realiteit kijkt, blijken vrouwen veel geëmancipeerder dan wij doorgaans denken. En Beatrijs is het ideale personage om af te rekenen met deze eenzijdige blik op de geschiedenis. Een vrouw die zowel non, moeder als sekswerker is. Een ondernemende vrouw die haar eigen keuzes maakt.

In ‘Beatrijs: Een makkelijk middeleeuws Maria-mirakel maar dan moeilijk’ gaan Lola, Sara en Yinka op zoek naar een meer gelaagde versie van Beatrijs en haar tijd. Ze proberen te begrijpen waarom Beatrijs de keuzes maakt die ze heeft gemaakt. Ze gaan in gesprek met experts en hercomponeren dit oude verhaal vanuit een nieuw perspectief.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief