Rondleidingen
vrijdag 26 mei 2023 - zaterdag 27 mei 2023

Golden Age

Golden Age
foto: Michiel Devijver

Praktische informatie

Hoog Catharijne
Godebaldkwartier 54
3511 DX Utrecht Bekijk locatie
€ 14,50 - € 17,50

Rondleiding door winkelcentrum verkent kapitalisme en globalisering

Vandaag de dag worden veel van ons gedreven door de fantasie van een gouden eeuw: een utopie met een overvloed aan middelen die voor iedereen beschikbaar is. We streven om zoveel mogelijk welvaart te verzamelen, doen blij mee aan massaconsumptie, en streven ernaar om zo comfortabel mogelijk te leven.

Maar is deze fantasie zo goed als het eruit ziet? In de trilogie Golden Age bevragen Igor Cardellini en Tomas Gonzalez de basis van onze kapitalistische en geglobaliseerde wereld. Dit wordt gedaan door een rondleiding: het publiek bezoekt een winkelcentrum in dezelfde manier waarop toeristen normaal door archeologische plekken wandelen. Elders neemt dit project plaats in banken en kantoren.

Deze alledaagse plekken krijgen normaal geen aandacht, maar ze representeren perfect de kapitalistische krachten die onze moderne wereld vormgeven. Gebaseerd op de architectuur van deze gebouwen, die in elke stad gevonden kunnen worden, vormen de drie bezoeken een archeologische trilogie over het heden. De trilogie focust op drie belangrijke punten in de recente geschiedenis van het kapitalisme: consumptie voor het winkelcentrum, financiën voor de bank, en loonarbeid in het kantoor.

De rondleiding onthult de fundering van onze post-industriële Westerse samenleving. Specifieke aandacht in de rondleiding gaat naar de relatie tussen het lokale en het globale, en de tijd waarin dit gebouw zich bevindt. 

Locatie: Hoog Catharijne

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief