Theater
vrijdag 26 mei 2023 - zaterdag 27 mei 2023

She was a friend of someone else

She was a friend of someone else
foto: Thomas Lenden

Praktische informatie

Theater Kikker
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht Bekijk locatie
€ 14,50 - € 17,50

Over activisme en burn-out met de anti-abortuswet in Polen

She was a friend of someone else is een productie van Poolse theatermaker Gosia Wdowik. Hierin onderzoekt zij de link tussen burn-out en activisme: de angst dat rechten niet levenslang verworven kunnen worden, en op het moment dat iemand niet goed oplet, ze kunnen verdwijnen. Aan de hand van een persoonlijk verhaal beschrijft ze de inzet voor vrouwenrechten in Polen. Met een subtiele choreografie wordt de toeschouwer meegesleept in het leven van een vrouw die op een dag beslist om, in plaats van te protesteren, in bed te blijven, om er ooit opnieuw uit te komen. 

Het project is ontstaan in een land waar vrouwen beperkte toegang hebben tot anticonceptiemiddelen en waar abortus in januari 2021 illegaal is verklaard. Ondanks immense protesten, bleven de rechten van vrouwen toch miskend. Het oorspronkelijke idee achter She was a friend of someone else was dat vrouwen zich konden verenigen en publiekelijk konden toegeven dat zij een abortus hadden ondergaan, zonder zich schuldig of bang te voelen, en dat dit de wet zou veranderen of beïnvloeden.

Wdowik verwerkte activisme en het probleem van burn-out al vaker in haar werk. Ze verkent het gebied tussen uitputting en ‘agency’ en probeert een antwoord te formuleren op de vraag: ‘Hoe breng je verandering teweeg als je uitgeput bent?’ Het zou een activistisch succesverhaal kunnen zijn. Maar, She was a friend of someone else is “een verhaal met te veel aanzetten, te weinig eindpunten, en een uitgeputte verteller.”

Locatie: Theater Kikker Grote Zaal

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief