Musea & exposities
dinsdag 2 mei 2023 - donderdag 25 mei 2023

Re-Union

Re-Union

Praktische informatie

Stadhuis Utrecht
Stadhuisbrug 1
3511 JK Utrecht Bekijk locatie
Gratis toegang

Met de tentoonstelling ‘Re-Union’ onderzoekt Ying Yi de relatie tussen natuur en mens. Met de snelle ontwikkeling van technologie en escalatie van de klimaatcrisiss voelt ze de urgentie om stil te staan bij onze relatie met (onze) natuur. Tijdens de corona-lockdown had ze meer ruimte en tijd om zich in de natuur te verwonderen en te contempleren. ‘Dry flower art’ werd haar tastbare manier van expressie en reflectie.‘Dry flower art’ in het Japans ook wel ‘Oshibana’ en in het Chinees ‘押花艺术’ genoemd. Het is de kunst om met geperste bloemen en andere geperste botanische materialen een compleet beeld te krijgen van deze natuurlijke elementen.

De tentoonstelling ‘Re-Union’ is een dringende oproep tot aandacht voor onze vertrouwdheid met de natuur en ons behoren tot de natuur.

Bloemen zijn aanwezig in ons dagelijks leven en zijn onze beste vriend uit de natuur. Tijdens het maakproces zoekt Ying Yi naar een actieve uitwisseling van kennis met de natuur door de gegeven kleur en vorm van elk bloemblad te omarmen. Zij haalt inspiratie uit zowel haar culturele achtergrond als haar hedendaagse spirituele ervaringen. De maakproces van ‘dry flower art’ biedt haar een andere blijk op de dood, die rituele in (onze) natuur. Het helpt haar om beter om te gaan met de angst dat we uiteindelijk zullen sterven, en om de schoonheid van de cirkel der levens in het kosmische te ontdekken. Ying Yi zegt hierover: “Als ik de bloemen elk seizoen zie groeien en sterven, sta ik versteld van hun natuurlijke schoonheid, en tegelijkertijd ben ik verdrietig door hun verdwijning. Ik wil mijn reflectie uitdrukken in creatieve visies die geïnspireerd zijn door de taoïstische wijsheid de mens maakt deel uit van de natuur.”

Ying Yi Wu is een kunstenaar en experience designer op het snijvlak van performance art en beeldende kunst. Ying Yi neemt graag een onconventioneel perspectief op rituelen aan. De helende natuur is onuitgesproken aanwezig tijdens haar onderzoeksproces. Zij verzamelt en creëert beeldtalen en culturen door te spelen met de botanische materialen die de natuur ons biedt. Ying Yi heeft roots in China en is in 2018 afgestudeerd aan de Master of Arts in Fine Art and Design – Scenography aan de HKU (Hogeschool voor de kunsten Utrecht).

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief