Musea & exposities
maandag 18 december 2023 - zaterdag 30 december 2023

CAFU: Encounters

CAFU: Encounters
jongen in Moskou - foto: Rosa Kolkman

Praktische informatie

Galerie Niek Waterbolk
Schoutenstraat 10
3512 GB Utrecht Bekijk locatie
Regulier
gratis

Ma t/m do 13:00-19:00. 1e en 2e kerstdag gesloten. 

Cafu neemt een bijzondere positie in in het landschap van de vele culturele broedplaatsen die Utrecht rijk is. Al negen jaar biedt Cafu een goed uitgeruste werkplaats waar fotografen, zowel beginners als professionals, met analoge fotografie in de goed uitgeruste donkere kamer kunnen werken aan beeldend werk. De donkere kamer (DoKa) is de centrale werkplek voor een heel gevarieerde groep mensen die zich verbonden voelen met de techniek, het beeld en het proces van fotografie in haar oorspronkelijke en elementaire vorm. Voor zowel kleur als zwart/wit fotografie beschikt Cafu over de apparatuur en de know-how om goede ondersteuning te bieden in het afdrukproces. Daarnaast worden de diverse stappen die te nemen zijn in de analoge fotografie met een compleet cursusaanbod gefaciliteerd en worden 130 enthousiaste leden ondersteund.

Tijdens de groepstentoonstelling presenteren een aantal actieve leden zich rondom het thema ontmoeting. Dit uitgangspunt is niet alleen een drijvende gedachte van Cafu maar ook centraal in de gedachte dat het maken van een fotografisch beeld, naast organisatie en een beetje geluk, vooral aandacht nodig heeft. Wat is een ontmoeting anders dan het actief en bewust contact maken en aandacht hebben voor datgene wat onze belangstelling heeft!

Centraal in deze tentoonstelling is het werk van Rosa Kolkman, René Fikkert, Pierre Berthier en Emile Miedema. Zij hebben elk een heel eigen verhouding met fotografie; de overeenkomst wordt gevonden in dat de foto deelbaar is. De fotograaf zet een stap opzij en laat de toeschouwer meekijken.

Rosa Kolkman maakt foto’s van de stad en de straat.  Heel nadrukkelijk opzoek naar het moment, de plek en haar figuranten.

Emile Miedema’s expressieve landschappen maken, door ritme en patronen centraal te stellen, het kijken voelbaar.

Pierre Berthier’s minimalisme speelt met het onbestemde en maakt ruimte bewust door vervreemding en verbeelding.

René Fikkert zet in zijn foto’s mensen in hun eigen omgeving centraal, waarbij het beeld een verhaal vertelt en sprake is van een dialoog. 

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief