Musea & exposities
zaterdag 2 december 2023 - zaterdag 30 december 2023

Meat My Flesh

Meat My Flesh

Praktische informatie

De Nijverheid
Nijverheidskade 15
3534 AZ Utrecht Bekijk locatie
Regulier
gratis

Tijdens de expositie Meat My Flesh in expositieruimte de Tunnel neemt de Utrechtste kunstenaar Alisa Osinga je mee in een wereld van vraatzucht en overdaad in een theatrale pronkkamer waar de rol van dieren in onze menselijke wereld centraal staat.

In de feestelijke maand december presenteert Alisa haar nieuwste werk waarbij de bezoeker binnenstapt bij een kerstdiner waar zojuist een ware schranspartij heeft plaatsgevonden en alleen de resten nog getuigen van wat er plaatsvond. In een combinatie van keramisch en fotografisch werk komt de scène tot leven. En wordt de bezoeker geconfronteerd met de de vraag: Wat is het verschil tussen Meat en Flesh, tussen Dier en Mens? Beide is het vlees en bloed, maar het ene eet en en het andere wordt gegeten.

Alisa Osinga is geïnspireerd door jacht- en pronkstilleven uit de 17e-eeuw en vertaalt dat naar deze tijd: het kerstdiner is de ultieme manier geworden om te pronken met ons eten. De onderliggende emoties die daarbij horen, zijn complex: alles moet perfect zijn en in harmonie, terwijl er misschien allerlei spanningen spelen.

Haar werk bestaat uit keramische dieren, in een wereld van overdaad, bloemen en verval. Alisa is gefascineerd door de complexe en veelzijdige relatie tussen mens en dier. Onder de aantrekkelijk kleurrijke, glanzende keramiek is altijd een tweede laag voelbaar van ongemakkelijkheid en emotie. Dat roept vragen op en nodigt uit om nog eens beter te kijken en na te denken over hoe we de relatie tussen mens en dier op een respectvolle en ethische manier kunnen vormgeven.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief