Klassieke muziek
zaterdag 3 februari 2024

Zaterdagmiddag muziek: Koor en orkestprogramma Moeder Aarde

Zaterdagmiddag muziek: Koor en orkestprogramma Moeder Aarde

Praktische informatie

Domkerk
Domplein 0 0
3512 JD Utrecht Bekijk locatie
Gratis toegang

120 Studenten Opleiding Docent Muziek en Klassieke Muziek slaan de handen ineen voor een uitvoering die verder kijkt dan de grote problemen van vandaag. Zijn we als mens zelf niet losgezongen van de wereld waarin we leven?

We denken als mens veel voor elkaar te kunnen krijgen. Dat we ons lot in eigen handen hebben en we onze dromen onbekommerd kunnen najagen. Maar is dat wel zo? Misschien zijn we meer onbehept dan we denken. We leven in een wereld die we langzaam vervuilen en uitputten. We zien klimaatverandering als probleem, terwijl we zelf misschien wel het echte probleem zijn. We pakken uit de wereld wat we nodig denken te hebben. Houden we daarbij wel voldoende rekening met wat de wereld zelf nodig heeft?

Artistiek leider Servaas Schreuders: ‘Wat maakt dat we ons onderdeel voelen van Moeder Aarde? Soms is daar wat moeite voor nodig. Het uitzicht vanaf de berg geeft de meeste voldoening wanneer je de berg zelf beklimt, niet door een lift naar de top te pakken. Je ervaart pas echt hoe ver 20 kilometer is wanneer je die met de benenwagen aflegt. We gebruiken vaak middelen om ons doel sneller te bereiken. Maar brengt het doel dat we ons stellen ons waar we werkelijk willen zijn? Dient gemak de mens of zit het ons juist in de weg? Dat zijn vragen waardoor ik me heb laten leiden tijdens de totstandkoming van deze uitvoering.’

Moeder Aarde is na de uitvoering van het requiem van Mozart vorig jaar november opnieuw een groots samenwerkingsproject tussen studenten Klassieke Muziek en Opleiding Docent Muziek. Maar liefst 120 studenten komen bijeen: een koor van 75 studenten Opleiding Docent Muziek, hoofdvakstudenten Zang en Koordirectie, strijkers en blazers van de afdeling Klassieke Muziek. Samen presenteren ze een concert dat draait om over de wereld om ons heen, bezien met een open blik. Plaats van handeling is de grote concertzaal van HKU Utrechts Conservatorium op vrijdag 2 februari en de Domkerk op zaterdag 3 februari.

Repertoire:

J. Brahms – Ich bin aber Elend (koor)

J. Brahms – Schicksalslied (koor/orkest)

Arvo Pärt – Silhouans Song (orkest)

D. Sjostakovitsch – Kamer Symf. 8 Op. 110a deel 4/5 (versie voor strijkorkest)

J. Sibelius – Maan Virsi Op. 95 (orkest + koor)

S. Rachmaninov – Tebe Poem uit Liturgie Op. 31-12 (koor)

Zangafdeling acappella voor ensemble

Credits:

Artistieke leiding: Servaas Schreuders

Begeleiding koordirectie: Rob Vermeulen

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief