Lezingen
maandag 22 april 2024

De Duiders #3 over kernenergie

De Duiders #3 over kernenergie
foto: Lukas Lehotsky

Praktische informatie

Bibliotheek Neude
Neude 11
3512 AE Utrecht Bekijk locatie
Regulier
gratis

Is kernenergie noodzakelijk om de klimaatdoelen te halen? Met atoomfysicus prof. Wim Turkenburg.

Kernenergie is geen taboe meer. Zelfs tijdens klimaatmarsen duiken pro-nucleaire protestborden op, terwijl in de jaren 80 de milieubeweging zich hevig verzette tegen atoomstroom. Ook aan de formatietafel is het een hot topic. Zowel bij politieke partijen als onder burgers groeit de steun voor meer kerncentrales in Nederland. Is het tijd voor een ‘nucleaire renaissance’?

Tijdens deze aflevering van De Duiders spreken we met atoomfysicus prof. Wim Turkenburg (UU). Hij legt uit wat de voor- en nadelen van kernenergie zijn. Dat is niet alleen een technisch, maar ook een politiek en maatschappelijk verhaal. Is het onze enige mogelijkheid om de klimaatdoelen te halen? In hoeverre is de angst voor kernafval en rampen gegrond? En hoeveel risico zijn we op dit gebied bereid te accepteren?

In samenwerking met Bibliotheek Utrecht.

Heb je behoefte aan scherpe duiding van de actualiteit? Elke maand geeft een wetenschapper tekst en uitleg bij een onderwerp dat het nieuws beheerst. Over de stand van het onderzoek en hoe de wetenschap zich verhoudt tot de politieke en maatschappelijke realiteit. Hoe volledig is de berichtgeving eigenlijk? Het onderwerp van het interview is net zo onvoorspelbaar als het nieuws. In samenwerking met Bibliotheek Utrecht.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief