Festivals Film
vrijdag 5 april 2024 - zondag 14 april 2024

Kaboom Animation Festival 2024

Praktische informatie

Diverse locaties Utrecht

Utrecht Bekijk locatie

Kaboom Animation Festival 2024 – van 5 t/m 14 april in Utrecht, Amsterdam en online – presenteert de nieuwste, meest creatieve, vernieuwende en gedurfde (inter)nationale animatieproducties. Naast de competities van zeven feature films en vele tientallen shorts in 2D, stop motion en 3D bestaat het aanbod onder meer uit themaprogramma Welcome Home, een Pools retrospectief, de Expended Animation expositie met VR & games en talks & events. Klik hier voor het hele programma. Onderstaand enkele tips uit het rijke Utrechtse aanbod.

Het festival opent vrijdag 5 april officieel met de twee uur durende, gratis toegankelijke, visueel creatieve stadswandeling A Wall Is a Screen. Verken nachtelijk Utrecht door een projectieteam te volgen van muur tot muur en van film tot film.

The Peasants, onderdeel van het Pools retrospectief, is een romantische noodlotsdrama van de makers van Loving Vincent naar de met de Nobelprijs bekroonde roman van Wladyslaw Reymont. Voor deze visueel verbluffende film transformeerden negentig animatoren uit vier landen de live-action scènes naar wonderschone olieverfbeelden.

Horror en humor in de midnight special Uncanny with Kenzie, een wilde, kleurrijke reis door de duistere en verwrongen krochten van het Unheimische. Een tiental korte animaties jaagt niet alleen schrik aan, maar laat ook zien hoe angst verwerkt kan worden in kunst.

Voor de gratis AR Exhibition: Welcome Home in het Stadskantoor sloeg Kaboom opnieuw de handen ineen met Animated Women/World en De Illustratie Ambassade. Creatievelingen van over de hele wereld maakten animaties van 5 tot 30 seconden plus een bijpassend kunstwerk met hun kijk op festivalthema Welcome Home.

Bibliotheek Neude is de locatie voor maar liefst acht VR-programma’s. Enkele van de toppers zijn My Inner Ear Quartet van de Japanse meester Koji Yamamura, The Imaginary Friend van Steye Hallema en Let Nature Heal & A Vocal Landscape.

Het satirische Shabholm over een exclusief vakantieoord voor migranten is een aanklacht tegen racisme, isolationisme en extreme politieke overtuigingen. De razendsnelle Deense film is een hilarische en essentiële wake-up call.

Kaboom en Queer Film Festival Utrecht vieren met twaalf shorts queerness in animatie bij Here, Queer and Totally Sincere. Met maar liefst acht Nederlandse, internationale en/of wereldpremières, onder meer Dearly Departed van Gabriella Lichtneker, The Prince’s Dilemma van Devin Rowe, Starry Will van Jiajing Yin en Coming Home van Britt Planken.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief