Lezingen
zaterdag 4 mei 2024

VERZET Toen en nu

VERZET Toen en nu

Praktische informatie

Bibliotheek Neude
Neude 11
3512 AE Utrecht Bekijk locatie
Regulier
gratis

Op 4 mei worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tussen 1940-1945 herdacht. In Utrecht werden meer dan 1200 van de 1600 joden weggevoerd. Maar er was ook verzet. 

Na een korte introductie door Mijnie Borghstijn en Marijke Vreeburg van Stichting Stolpersteine afdeling Utrecht, vertellen drie sprekers verhalen over verzet: 

16.10 uur – Dr. Cecile aan de Stegge, onderzoeker, vertelt over het verzet van Willem Wilschut, psychiatrisch verpleger bij de Willem Arntsz Stichting. Vanwege zijn hulp aan joodse burgers werd hij vermoord. 

16.25 uur – Ben Braber, historicus aan de Universiteit van Glasgow deed onderzoek naar het verzet van joden in de Tweede Wereldoorlog. Er bestaat het beeld dat joodse burgers zich lijdzaam overgaven maar dat klopt niet volgens hem. We praten met hem via een videoverbinding. 

16.50 uur – Chris Keulemans zegt in zijn nieuwe boek Verzet dat er ook nu, ruim 80 jaar na de Tweede wereldoorlog, sprake van mensen die zich verzetten. Sterker nog, deze tijd is een tijd die vraagt om verzet. Dit licht hij toe in zijn bijdrage aan het programma. 

Aansluitend is er gelegenheid tot het stellen van vragen én wordt de nieuwe website van Stichting Stolpersteine Utrecht in gebruik genomen.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief