Musea & exposities
zaterdag 13 april 2024 - zaterdag 25 mei 2024

Haptic Room Studies

Haptic Room Studies
foto: Alina Ozenova

Praktische informatie

Movement Exposed Gallery Space
Buurkerkhof 7
3511 KC Utrecht Bekijk locatie

Op zaterdag 13 april wordt de expositie Haptic Room Studies van kunstenaar Adi Hollander bij Movement Exposed Gallery Space in Utrecht geopend. Twee installaties van de Haptic Room Studies zijn tot en met 25 mei 2024 te zien in de galerie. De installatie Haptic Room Study #4 bevraagt het concept van tactiele ruimtelijkheid en tast het gebied tussen horen en actief luisteren af aan de hand van de geluidscompositie A Sound Map of the Housatonic River van Annea Lockwood. Haptic Room Study #3 draait om het voeren en voelen van een dialoog. 

Haptic Room Studies

Hoe het lichaam en de zintuigen onlosmakelijk onderdeel zijn van de beleving van geluid en welke rol de omgeving daarin speelt, ligt ten grondslag aan de artistieke vragen die Adi Hollander sinds 2015 opwerpt en materialiseert in installaties die de bezoeker tot actieve deelname bewegen. 

Haar doorlopende onderzoek op het snijvlak van kunst en technologie mondde uit in What do I hear? (2021) en Haptic Room Studies (2022-2024), door Hollander geïnitieerde onderzoeksprojecten waarin zij samenwerkt met kunstenaars en wetenschappers. Zij creëren tactiele omgevingen door technologische tools voor zintuigelijke beleving in de architectuur van kunstruimten in te bedden, waardoor de installaties toegankelijk zijn voor een sensory-diverse publiek. Tijdens What do I hear? werd een reeks prototypes ontwikkeld. Met de Haptic Room Studies kregen deze prototypes een inbedding in ruimtelijke installaties.

De installatie Haptic Room Study #4 bevat een geïntegreerde versie van de geluidscompositie A Sound Map of the Housatonic River van componist Annea Lockwood, bestaand uit vier geluidskanalen. Hollander koos dit stuk om de mogelijkheid om een gevoel van immersie te creëren: van langs, door en over de rivier bewegen. Haptic Room Study #3 is ontworpen als een ruimte waarin twee personen een dialoog kunnen voeren en voelen. 

Over de kunstenaar

In het werk van Adi Hollander komen beeldende kunst, architectuur en technologie samen. Haar objecten en sculpturen werden tentoongesteld in galeries en musea in Nederland en in het internationale kunstenveld. Sinds 2016 verdiept zij zich in de vertaling van geluid, waaronder het werk van hedendaagse componisten, voor een slechthorend, doof en horend publiek. In haar installaties op bijzondere locaties komen die kwaliteiten samen, ze zijn bedoeld als ontmoetingsplekken waarbij Hollander vragen stelt hoe vorm en structuur toeschouwers in staat stellen om hun omgeving mede te vorm te geven. Haar projecten zijn een poging om complexe zintuiglijke belevingen te belichamen, als een alternatieve vorm van kennis en beleving van de wereld om ons heen.

Adi Hollander is initiatiefnemer van The OtherAbilities en was in 2003 medeoprichter van kunstenaarscollectief Public Space With a Roof. Zij behaalde een Bachelor Sculptuur aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en een Master of Science in Kunst, Cultuur en Technologie aan MIT in de Verenigde Staten. 

De Haptic Room Studies zijn tot en met 25 mei te zien bij Movement Exposed Gallery Space. De opening vindt plaats op zaterdag 13 april tussen 16 en 18 uur. 

Openingstijden galerie tijdens de expositie: vrijdag en zaterdag van 12 tot 17 uur. Overige dagen wisselend en op afspraak. 

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief