Festivals Literatuur
zaterdag 23 september 2023 - zaterdag 7 oktober 2023

International Literature Festival Utrecht (ILFU) 2023

Internationaal Literatuurfestival Utrecht, 23 september t/m 8 oktober 2022
foto: Michael Kooren

Praktische informatie

Diverse locaties Utrecht

Utrecht Bekijk locatie
Datum za 23 sep t/m za 7 okt

Het ILFU (International Literature Festival Utrecht) vindt dit jaar plaats van 23 september t/m 7 oktober, onder het motto ‘What’s the story?’. Tot het programma behoren vaste ingrediënten zoals de Utrechtse Boekenmarkt, het NK Poetry Slam, het YALFU (Young Adult Festival) en De Nacht van de Poëzie. Het hart van ILFU wordt op 30 september gevormd door de festivaldag ‘Exploring Stories’, met interviews en signeersessies met meer dan 20 internationale schrijvers. Tot de eerste bevestigde namen op Exploring Stories behoren: Jeanette Winterson (UK), Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ (Nigeria), Daniel Schreiber (Duitsland), Kamila Shamsie (UK / Pakistan), Nora Ikstena (Letland), Julie Meyerson (UK), Trudy Dehue (Nederland) en David van Reybrouck (België).

What’s the story?
ILFU’s motto van dit jaar benadrukt dat er niet maar één verhaal bestaat. Over elk mensenleven, elke geschiedenis, elk werelddeel, elke stad vallen meerdere verhalen te vertellen. Het ene verhaal dat dominant is geworden, loopt het risico mensen buiten te sluiten, maar één kant van de geschiedenis te vertellen, een onderdrukkende kracht te worden. Je moet jezelf dus altijd de vraag stellen: wat is hier het dominante verhaal en wie heeft dat bepaald? Om vervolgens op zoek te gaan naar de andere verhalen. Literatuur is de kunstvorm bij uitstek voor meerstemmigheid en andere perspectieven.’Iedereen die een verhaal vertelt, vertelt het anders, alleen om ons eraan te herinneren dat iedereen het anders ziet,” schreef Jeanette Winterson in Sinaasappels zijn niet de enige vruchten. Zij is een van de schrijvers die optreedt op Exploring Stories op 30 september.

Exploring Stories
Exploring Stories de grote festivaldag van ILFU. Op vier podia in TivoliVredenburg hoor je gesprekken met auteurs, journalisten en denkers uit alle windstreken die hun verhalen en gedachten over de wereld van nu met ons delen. Fictie- en nonfictie-schrijvers, journalisten, politici, dichters en filosofen ontmoeten elkaar voor gesprekken over dé thema’s van deze tijd, zoals klimaatverandering, racisme, feminisme en het gevaar van AI. Daarnaast onderzoeken we ook de onderliggende sociale factoren die ons leven bepalen zoals eenzaamheid, vriendschap in tijden van polarisatie en de vraag hoe we met zaken als trots, (on)macht en jaloezie omgaan. Uiteraard zijn er ook boekenstands en nemen alle schrijvers deel aan signeersessies.

ILFU 2023
Twee weken lang staat Utrecht in het teken van literatuur. Jaarlijks bezoeken zo’n 200 schrijvers en ruim 20.000 bezoekers het ILFU. In de afgelopen jaren wist ILFU grote internationale namen te strikken zoals Jonathan Franzen, Margaret Atwood, Chimamanda Ngozi Adichie, Elena Ferrante, Michel Houellebecq, Nick Cave, David Mitchell en Édouard Louis. De komende maanden wordt de line up van ILFU 2023 bekendgemaakt. De kaartverkoop van De Nacht van de Poëzie, Exploring Stories en YALFU is inmiddels gestart.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief