Festivals Film
+ 1 meer
vrijdag 24 maart 2023 - woensdag 29 maart 2023

Kaboom Animation Festival 2023

Kaboom Animation Festival 2023

Praktische informatie

Diverse locaties Utrecht

Utrecht Bekijk locatie

Kaboom Animation Festival 2023 opent 24 maart in Utrecht met een gratis virtueel spektakel. Andere hoogtepunten in Utrecht zijn de VR-competitie met onder meer Kidnapping at Vostok, themaprogramma Ugly is the New Beautiful, de specials Hideous Henk en Cartoon Box, Canadaprogramma Interface en het Cine-Concert Poo Poo Pee Doo met Betty Boop.

Kaboom Animation Festival 2023 – van 24 t/m 29 maart in Utrecht, en van 30 maart t/m 2 april in Amsterdam en online – presenteert de nieuwste, meest creatieve, vernieuwende en gedurfde (inter)nationale animatieproducties. Hoofdthema dit jaar is Beyond Perfection. Naast de competitie van feature films en shorts bestaat het programma onder meer uit Expended Animation, Canada in Focus, games, live performances & concerten, talkshows, specials en een kinderprogramma. Klik hier voor het hele programma. 

Het festival wordt in Utrecht vrijdag 24 maart geopend met een gratis visueel spektakel, een stadswandeling waarbij, in samenwerking met A Wall Is a Screen, op muren korte animatiefilms worden geprojecteerd. Het startpunt is Bibliotheek Neude.

Veel aandacht is er in Utrecht voor virtual reality met fantasierijke ervaringen en droomwerelden zoals Jean Bouthors’ Kidnapping at Vostok (gratis), Pedro Harres’ From the Main Square, Charrière Martins Unframed, Line Katcho’s Immortelle en Bambou Kenneths regiedebuut Kindred over een non-binaire ouder.

Zondag 26 maart is in het Slachtstraat Filmtheater het live Cine-Concert Poo Poo Pee Doo. Korte films met de nog altijd razend populaire Betty Boop, begeleid door elektronisch muziek van en door Thibault Cohade.

Specials in Utrecht zijn de eerste Nederlandse 2D-animatieserie Hideous Henk van Junaid Chundrigar en de immens populaire zwarte komedieserie Cartoon Box van Joost Lieuwma.

Canada krijgt in Utrecht speciale aandacht met onder meer de fantasierijke sciencefictionfilm Interface van de Canadese YouTuber Justin Tomchuk aka Umami. 

Met hoofdthema Beyond Perfection zoomt Kaboom in op de moderne focus op het perfecte lichaam, de veranderlijkheid van wat als perfect gezien wordt en de impact die dit heeft op mensen en in het creatieve proces. Onze fysieke en digitale werkelijkheid versmelten steeds meer met elkaar en animatie speelt hierin een wezenlijke rol. Exclusief te zien in Utrecht zijn Bill Plymptons gerestaureerde debuut The Tune en het programma Ugly Is the New Beautiful met onder meer Claude Delafosses How I Got My Wrinkles, Allison Schulniks Mound en Nikita Diakurs Ugly

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief