Gesloten tijdens lockdown. Oorspronkelijke data 9 oktober 2020 t/m 9 januari 2022.

T/m 9 januari 2022 dompelen kleurrijke straatorgelbeelden je onder in hun theatrale wereld in de tentoonstelling Straatbeeld! Voor één keer zijn ze uit hun rijdende theaters gestapt om met jou op pad te gaan en hun verhalen te vertellen. 

In de tentoonstelling Straatbeeld maak je kennis met een enorme verscheidenheid aan orgelbeelden. Hofdansers uit de pruikentijd, spannend geklede ‘cheerleaders’, exotisch geklede heren, plattelandsnostalgie, uitgaansmode uit de jaren 30 en nog heel veel meer! Paradeer met deze bonte stoet orgelbeelden op de catwalk, dans met ze op de dansvloer en wandel samen, al muziek makend, door de straten van toen en nu.

Orgelbeelden zijn ambachtelijk en veelal kundig gemaakte producten van hún tijd die nog steeds veel aandacht trekken. Ze verwijzen naar vervlogen tijden, representeren een ideaalbeeld of de waan van de dag. Decennialang zwierven ze van orgel naar orgel, van straat naar straat. De straatmuziek en het straatbeeld zijn in de loop van de jaren veranderd. Maar, hoe is dat van invloed geweest op de orgelbeelden?   

Welkom in de wereld van de orgelbeelden! 

Peter Demetz

Voorgangers en naamgenoten van kunstenaar Peter Demetz maakten meer dan 100 jaar geleden de mooiste orgelbeelden in het Italiaanse Ortisei. Demetz ziet zichzelf in de lijn van deze traditie, maar maakt geen orgelbeelden. Zijn kunst wordt gevormd door levensechte, onbeschilderde, dromerige houten beelden. Bewonder ze tot 10 januari 2021 in Museum Speelklok en ontdek de overeenkomsten en verschillen met de oude straatorgelbeelden.