Oudste stadscollectie van Nederland

De oudste stadscollectie van Nederland is zo breed en veelomvattend als de titel suggereert. Niet alleen is ruimhartig uit de rijke collectie van het museum geput die bestaat uit moderne en hedendaagse kunst, design, mode, stadsgeschiedenis oude kunst en toegepaste kunst. De thema’s beslaan ook diverse periodes in onze jaartelling en hebben een internationale reikwijdte of actueel perspectief.

Atelier Dick Bruna

In zijn atelier op een zolder in de Utrechtse binnenstad maakte Dick Bruna (1927 – 2017) jarenlang zijn tekeningen en ontwerpen. Dit atelier heeft nu een permanente plaats in het Centraal Museum.

Gerrit Rietveld

Wie kent niet Rietvelds iconische rood-blauwe stoel? Het ontwerp voor deze lattenstoel was in 1919 revolutionair. Rietveld brak met alle traditionele vormen van een stoel. Zijn doel was een meubel te maken dat de ruimte niet omsloot, maar ononderbroken liet. Geïnspireerd door De Stijl-kunstenaars paste Rietveld later kleuren toe, waarmee hij de onafhankelijkheid van de verschillende onderdelen van het meubel benadrukte.

Het Utrechtse Schip

Het duizend jaar oude Utrechtse Schip is gevonden op 3 december 1930 door gravende arbeiders aan de Van Hoornekade in Utrecht-Noord. In eerste instantie dacht men dat het om een Romeins schip ging. De toenmalige directeur van het Centraal Museum liet de restanten van het schip naar de kelder van het museum overbrengen. Om het gevaarte daar te krijgen, werd een groot gat in een van de zijmuren gehakt.

Utrechtse caravaggisten

Rome was in het begin van de zeventiende eeuw het centrum van de wereld. Jonge schilders uit heel Europa trokken naar de Eeuwige Stad waar – zo deed het gerucht de ronde – Caravaggio voor een revolutie in de schilderkunst had gezorgd.

Beeldhouwkunst voor de Beeldenstorm

Vaste presentatie in de Nicolaikerk, naast het Centraal Museum.

In de Nicolaïkerk, op het plein naast het museum, is een selectie uit de collectie middeleeuwse sculptuur van het Centraal Museum te zien. Tot 1550 was Utrecht de grootste stad van de Noordelijke Nederlanden en kende een bloeiende beeldhouwkunst. Door beeldenstormen, natuurrampen en stadsvernieuwing ging veel van de Utrechtse middeleeuwse beeldhouwkunst verloren. Maar er is ook veel behouden gebleven. Later teruggevonden beeldhouwwerk behoort nu tot de collectie van het Centraal Museum.