Uitagenda Utrecht maakt gebruik van cookies.

Literatuur
dinsdag 8 maart 2022

Schrijfmarathon WikiProject GenderGap

Schrijfmarathon WikiProject GenderGap

Praktische informatie

Bibliotheek Neude
Neude 11
3512 AE Utrecht Bekijk locatie

Wist je dat slechts 17% van alle biografieën op Wikipedia gaat over vrouwen. Hoog tijd voor verandering. Help jij (m/v/x/) mee om hier een verschil in te maken? Kom dan tijdens de feministische schrijfavond samen met ons een begin maken aan de biografie over jouw favoriete vrouwxn!

Vrouwxn? Dat lijkt bijna een tikfout, maar dat is het niet. Met vrouwxn bedoelen we alle mensen die zich als vrouw identificeren. Dat kan dus betekenen mensen die in het vrouwenlijf geboren zijn en waarbij dat klopt (cisvrouwen), maar net zo goed mensen die zich als vrouw identificeren.

Op Wikipedia bestaat een ‘Gender Gap’. Uit onderzoek blijkt dat er relatief veel kennis over vrouwen, en vrouwgerelateerde onderwerpen ontbreekt op Wikipedia en verwante kennisprojecten zoals Wikimedia Commons (de beeldbank achter Wikipedia) en Wikidata (de gestructureerde database die veel Wikiprojecten met elkaar verbindt). 

Deelnemers krijgen vooraf een infomail met wat ze ter voorbereiding kunnen doen en aan welke voorwaarden een Wikipediapagina moet voldoen. In het Rijksmuseum is eerder zo’n schrijfavond georganiseerd, toen is het aandeel vrouwenpagina’s van 16% naar 17% gestegen.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief