Van 17 april tot en met 26 juni is Before it stirs the surface te zien bij Movement Exposed Gallery Space. Met Before it Stirs the Surface toont Natalia Ossef verschillende werken die de overgang naar een nieuw creatieproces markeren met objecten, fotografie, een performance video en een installatie. Vanaf 7 mei loopt daarnaast de solotentoonstelling Reflecting Reflections van de kunstenaar in het Centraal Museum.

Over Before it Stirs the Surface

Met de focus op het lichaam als taalinstrument, put Natalia Ossef gebaren en elementen uit bewegingen en handelingen van haar voorouders om in de hernieuwde uitvoering ervan een persoonlijk narratief te vinden. Haar meest recente werken zijn aan het begin van 2020 tijdens een residency bij Joya: Air in Velez Blanco in Spanje ontstaan. De natuurlijke omgeving bood haar de ruimte om te reflecteren op de geschiedenis. Omringd door Aleppo pijnbomen gaf deze plek haar het gevoel naar haar geboortegrond in Syrië te zijn teruggekeerd. Een oude, overgedragen handeling vormt in de performance video Before it stirs the surface het vertrekpunt en wordt vertaald in het openbreken van de grond, een beweging die zich telkens herhaalt, nu en in latere generaties. Ossef roept de vrouwelijke energie terug de aarde in. Bij Movement Exposed Gallery Space zijn ook foto’s, een installatie en schilderijen te zien.

Over Natalia Ossef

In haar werk bevraagt Natalia Ossef de intieme relatie tussen het individu en de context waarin deze zich bevindt: het landschap, het collectief, het verleden en het heden. Zij onderzoekt dit door gebruik te maken van historische symbolen, het lichaam, zelfgemaakte en gevonden objecten en handelingen. Deze benadrukken hoe de persoonlijke identiteit altijd in beweging en ontwikkeling is, afhankelijk van de omgeving.

Na haar afstuderen aan de HKU in 2011 exposeerde Natalia Ossef regelmatig in Utrecht en daarbuiten, onder meer in Amsterdam, Basel, Berlijn, New York en Parijs. Haar werk is opgenomen in publieke collecties als van het Centraal Museum, ING Art Collection (Nederland), Eskff Collection (Verenigde Staten) en CCA Andratx (Spanje) en in privécollecties in Europa, Noord- en Zuid-Amerika. In 2019 behaalde Ossef haar Honours Master of Visual Arts aan de Sint Lucas School voor de Kunsten in Antwerpen.

Van 17 april tot en met 26 juni is Before it stirs the surface te zien bij Movement Exposed Gallery Space. Voorlopig vinden de private viewings op afspraak plaats. Via de website is een tijdslot te boeken.