Fragments of Repair/Kader Attia is de eerste uitgebreide solotentoonstelling van kunstenaar Kader Attia in Nederland, bij BAK, basis voor actuele kunst in Utrecht. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het overkoepelende project Fragments of Repair (een samenwerking met Attia en dekoloniaal forum La Colonie, Parijs), dat ook een collectief studieprogramma en een uitgebreid publiek programma omvat.

Fragments of Repair richt zich op Attia’s notie van ‘dekoloniaal herstel’, als een tactiek om de collectieve geestelijke gezondheid voor het voetlicht te brengen in een wereld getroffen door de Covid-19-pandemie. Letsel, wond en herstel zijn belangrijke concepten in Attia’s kunstenaarschap, met name in relatie tot de materiële en immateriële onrechtvaardigheden van koloniaal geweld die tot op de dag van vandaag voortduren, en die extra scherp in beeld komen tijdens de huidige pandemie. Welke paden kan ‘herstel’ bieden – niet als een terugkeer naar oude manieren, maar als een traject gericht op dekolonisatie en restitutie?

De tentoonstelling bestaat uit video’s, collages en sculpturale werken waarin de kunstenaar verschillende thema’s aansnijdt, van architectuur als een vorm van maatschappelijke en psychologische controle, tot geestelijke gezondheidszorg vanuit dekoloniaal perspectief en het idee van restitutie als een praktijk van sociale rechtvaardigheid. Met deze thema’s, en door de lens van ‘dekoloniaal herstel’, verkent de kunstenaar het verloop van herstelprocessen, in hun maatschappelijke, psychologische en materiële dimensies, in tijden van pandemieën.