De Rode Brugbuurt

Ingesloten tussen de Vecht, het spoor, de waterzuivering en het sportpark Loevenhoutsedijk, ligt de Rode Brugbuurt. Een kleine, maar befaamde Utrechtse volksbuurt. Net aan de rand gelegen, geïsoleerd, ‘een dorp’ dichtbij de stad. 

Hoe de wijk veranderde

In de afgelopen zeventig jaar werd het leven in de wijk beïnvloed door veel veranderingen. Door de komst van de wijk Overvecht was het gedaan met de landelijke ligging. Fabrieken, zoals de karakteristieke ‘benenkluif’, verdwenen en veel ondernemers sloten hun winkels. De arbeidershuisjes werden gesloopt en nieuwbouw zorgde voor vers bloed onder de bewoners. Toch bleef het dorpse karakter van de volksbuurt deels behouden.

Ontdek het verhaal van de Rode Brugbuurt

In de tentoonstelling Tussen brug en benenkluif ontdek je het verhaal van de Rode Brugbuurt. Bewoners delen hun persoonlijke verhalen en herinneringen uit heden en verleden en laten zien hoe het is en was om te wonen, werken en leven in deze Utrechtse wijk.

Multimediatour door de buurt

Naast een bezoek aan de tentoonstelling is het ook mogelijk om een wandeling door de Rode Brugbuurt te maken. De wandelroute met multimediatour is gebaseerd op de biografie van bakker Jan de Groot, hij werd in 1896 geboren in de Rode Brugbuurt. Klik hier voor meer info.

foto: donkerutrecht.nl