Spectaculaire optochten met geheimzinnige farao’s, stoere ridders en machtige keizers: de 5-jaarsfeesten ter ere van de verjaardag van de Universiteit zorgden lange tijd voor groot spektakel in de stad. Jong en oud liep uit om zich te vergapen aan de historische wagens, voorwerpen en kostuums van de bonte stoet studenten die door de versierde straten trok.

In de tentoonstelling laten foto’s, films, kostuums en persoonlijke verhalen uit de periode 1901 – 1961 u zien hoe de universiteit, studenten en inwoners van Utrecht samen uitbundig feest vierden.

Universiteitsfeesten

Lustrumvieringen bestaan al sinds de oprichting van de Universiteit Utrecht in 1636 en waren lange tijd hét hoogtepunt in het studentenleven. In de 19de eeuw namen deze vieringen een vogelvlucht. Studenten organiseerden aan de hand van een thema steeds grotere en zeer indrukwekkende maskerades en feesten. De hele stad werd erbij betrokken. De straten en gebouwen werden versierd en Utrechters liepen massaal uit om te genieten van het kleurrijke schouwspel: