Een tentoonstelling waarin je wordt meegenomen naar de Utrechtse markten van toen en nu. Of “de mart” zoals echte Utrechters zeggen.

Een echte marktstad

Al meer dan duizend jaar is Utrecht een echte marktstad, door de centrale ligging en de goede bereikbaarheid over het water, uit het noorden, zuiden en westen via Vecht en Rijn. Langzaam wordt de stad één grote marktplaats aan de drie kilometer lange haven, de Oude Gracht. Er zijn jaarmarkten op de Neude, Mariaplaats en Catharijneveld (nu Vredenburg), weekmarkten aan en in de buurt van de gracht en dagmarkten op de bruggen.

Grote veranderingen

Door de eeuwen heen worden de markten steeds groter en veranderen ze van plaats door de verdichting van de stad. In de negentiende eeuw vinden grote veranderingen plaats. Er komen winkels in plaats van luifels en uitstallingen. De markten worden verplaatst naar het noorden van de stad, naar de Nieuwe Kade, Paardenveld, Janskerkhof en Breedstraat.

De markt vandaag de dag

Veel van deze markten zijn inmiddels verdwenen, maar vandaag de dag worden er nog steeds veel markten gehouden in Utrecht. De lapjesmarkt, de bloemenmarkt en de warenmarkt op het Vredenburg zijn niet weg te denken uit het straatbeeld.

In de tentoonstelling ‘Mensen van de markt’ nemen we je mee naar de markt. Unieke filmbeelden van de markt op het Paardenveld in 1961 worden doorlopend vertoond. Ontdek wat de markt vandaag de dag betekent voor Utrecht en haar inwoners, leer over de verschillende markten van Utrecht en maak kennis met marktverkopers en marktgangers. En heeft de markt eigenlijk nog een toekomst? Ontdek, geniet en proef de sfeer van de markt.